Włoska sałatka z makaronem
Sałatki z makaronem najczęściej jemy z okazji spotkań z przyjaciółmi, bo możemy je przygotować wcześniej i w dużej ilości. Mogą one jednak być znakomitym, letnim posiłkiem. Potrzebujemy: szklankę drobnego makaronu, pół główki kapusty włoskiej, cebula, czosnek, pęczek bazylii, boczek wędzony, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, kapustę kroimy na paski, a cebulę w piórka. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy 3 minuty. Warzywa mieszamy z makaronem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy do potrawy. Jogurt mieszamy z posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę i podajemy. Idealne na letnie, gorące popołudnia!