Podaj na letni obiad
Latem nasz organizm domaga się lżejszych i zdrowszych posiłków. Nie znaczy to jednak, że mamy chodzić głodni. Oto 5 pomysłów na sycące sałatki, które zastąpią cały obiad.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałata cezar czyli klasyka kuchni
Tę sałatkę znają chyba wszyscy smakosze na świecie. To wymyślone w Meksyku danie jest idealne na lato, sycące i bardzo smaczne. Składniki na sałatkę: pierś z kurczaka, sałata rzymska, bagietka, kilka ząbków czosnku, oliwa z oliwek, starty parmezan, sól i pieprz. Sos przygotujemy z musztardy, majonezu, sosu worcestershire i oliwy z oliwek. Najpierw na oliwie podsmażamy dwa ząbki czosnku, wkładamy posoloną pierś z kurczaka i smażymy, aż mięso będzie gotowe. Wyjmujemy i kroimy na plastry. Miskę smarujemy czosnkiem, wkładamy do niej porwaną na kawałki sałatę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie bagietkę i kurczaka. Łyżkę musztardy, łyżkę majonezu, łyżkę sosu worcestershire i oliwę łączymy i polewamy sosem sałatkę. Podajemy od razu.
Sałatka z gotowanego indyka
Drób, szczególnie gotowany, idealnie pasuje do warzyw w sałatce. Taki posiłek jest lekkostrawny i bardzo zdrowy. Na naszą sałatkę potrzebne nam będą: ugotowana w rosole pierś z indyka, dwa ogórki małosolne, sałata lodowa, kilka pomidorków koktajlowych, jogurt naturalny, pęczek koperku, sól i pieprz. Mięso kroimy na cienkie plasterki, ogórki w kostkę, sałatę w paski, pomidorki na pół. Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy nim mięso i warzywa.
Sałatka z krewetkami
Owoce morza powinniśmy jeść nie tylko latem, ale z tą porą roku kojarzą się najbardziej. Także dlatego, że fantastycznie pasują do lekkich sałatek. Najprostsza jest sałatka z krewetkami. Potrzebujemy: kilkanaście gotowanych krewetek bez skorupek, pół melona, awokado, dużą garść rukoli, świeżą bazylię, majonez, keczup, sok z limonki, kilka kropel sosu tabasco, sól i biały pieprz. Melona i awokado kroimy w kostkę, od razu polewamy sokiem z limonki. Krewetki wrzucamy do miski, dodajemy melona i awokado. Z majonezu, keczupu, tabasco, soku z limonki i przypraw robimy sos, polewamy nim warzywa i krewetki, posypujemy bazylią i schładzamy w lodówce.
Chińska sałatka z ananasem i miodem
Ta sycąca chińska sałatka może zastąpić cały posiłek, a jej przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kwadrans. Składniki: dwie szklanki ugotowanego chińskiego makaronu ryżowego, dwa ogórki, puszka kukurydzy, pierś z kurczaka, papryka czerwona, dwa plastry świeżego ananasa, trochę miodu i sosu sojowego, sól i pieprz. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy. Wyjmujemy i zanurzamy sosie sojowym, dodajemy miód i pieprz, pozostawiamy na kilkanaście minut. Paprykę, ogórki i ananasa kroimy w kostkę, łączymy z kurczakiem i kukurydzą. Mieszamy i dodajemy do makaronu. Ewentualnie solimy.
Włoska sałatka z makaronem
Sałatki z makaronem najczęściej jemy z okazji spotkań z przyjaciółmi, bo możemy je przygotować wcześniej i w dużej ilości. Mogą one jednak być znakomitym, letnim posiłkiem. Potrzebujemy: szklankę drobnego makaronu, pół główki kapusty włoskiej, cebula, czosnek, pęczek bazylii, boczek wędzony, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, kapustę kroimy na paski, a cebulę w piórka. Zalewamy je wrzątkiem i gotujemy 3 minuty. Warzywa mieszamy z makaronem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy do potrawy. Jogurt mieszamy z posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę i podajemy. Idealne na letnie, gorące popołudnia!