Udka kurczaka pieczone z warzywami
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka,
- 5 dużych ziemniaków,
- 400 g pomidorów koktajlowych (najlepiej razem z gałązkami),
- 2 pietruszki,
- 4 marchewki,
- seler,
- 250 g pieczarek.
Składniki na marynatę:
- 8 łyżek oleju rzepakowego,
- suszone pomidory w zalewie,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotowanie obiadu zacznij od marynaty. Olej wymieszaj z 7-9 pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, posiekanymi liśćmi bazylii oraz łyżeczką pieprzu i solą do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzyj udka i umieść je w dużej misce, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Kiedy udka marynują się, ziemniaki umyj, obierz, a następnie pokrój na mniejsze części (wielkości orzecha włoskiego).
Zamarynowane udka oprósz solą i poukładaj w naczyniu żaroodpornym, a do pozostałej w miseczce marynaty wrzuć ziemniaki, wymieszaj, a następnie dodaj do udek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 min. Kiedy udka lekko się przyrumienią, skrop je gorącą wodą, dodaj obrane i pokrojone w plastry marchewki, pietruszki, pieczarki oraz seler, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Po upływie pół godziny do naczynia dodaj pomidorki (najlepiej razem z gałązkami) i polej je sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Zamknij piekarnik i piecz wszystko jeszcze przez 20-25 minut, aż pomidorki popękają. I gotowe!