Faszerowane jajka
- Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na Wielkanoc w moim domu. Te z pieczarkami są jednymi z najszybciej znikających z talerzy - pisze Kasia Jastrzębska, która swoimi przepisami dzieli się na blogu Pełny Talerz.
Składniki: 6 jajek, 250 g pieczarek,1 cebula,1-2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, plus kilka listków do dekoracji, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kremowego serka, 1-2 łyżki majonezu.
Przygotowanie: cebulę i pieczarki obrać, posiekać osobno w kosteczkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Do cebuli dodać pieczarki i ewentualnie jeszcze trochę masła. Oprószyć solą (szybciej puszczą sok) i dusić aż prawie cały płyn odparuje. Odstawić do przestudzenia. Wystudzone pieczarki połączyć z żółtkami, serkiem i majonezem. Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać jeszcze trochę majonezu lub serka. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Połówki białek napełnić farszem i udekorować listkami natki. Jeżeli nie będą podawane od razu, przechowywać pod przykryciem. Warto też pamiętać, że świeżych pieczarek, których kołnierze przylegają do nóżek, nie trzeba obierać. Wystarczy je krótko opłukać w zimnej wodzie i osuszyć - radzi Kasia Jastrzębska.