Keks doskonały
Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii, a na dodatek bardzo prosty do przygotowania. Z upieczeniem go poradzą sobie wszyscy. Dość długo zachowuje świeżość, można więc upiec go kilka dni wcześniej, a potem zawinąć w lnianą ściereczkę. Beata Dźwierzyńska, która od kilku lat prowadzi bloga Kruche Babeczki, radzi, co zrobić, by bakalie nie opadły na dół ciasta.
Składniki: 150 g masła, 150 g cukru, 5 jajek L, 300 g mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g mieszanki keksowej, szczypta soli.
Przygotowanie: masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Do zmiksowanego masła należy stopniowo dodawać po jednym jajku, na przemian z mąką. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto należy przełożyć do keksówki (11x30 cm). Pieczemy około 60 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- Aby bakalie w cieście nie opadły, najlepiej obsypać je łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać – mówi Beata Dźwierzyńska. - Foremkę warto natomiast posmarować masłem i posypać bułką tartą, wtedy keks będzie nam łatwo wyjąć z blaszki. Pamiętajmy też, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.