Poznaj sekrety kulinarnych blogerek
Wielkanoc za pasem. W ferworze przedświątecznych przygotowań nietrudno o spektakularną wpadkę w kuchni. Z pewnością każda pani domu wie, że zakalec lub zwarzona masa do ciasta mogą skutecznie zepsuć humor. Blogerki kulinarne dzielą się swoimi przepisami na popisowe wielkanocne dania i zdradzają sekretne sztuczki. Dzięki nim te święta na pewno będą udane. Zaskocz rodzinę i podaj wyjątkową babkę z cytrynowym kremem, ciasto z twarogowym lukrem czy nietypową galaretę w kształcie... jajek.
Galareta z wydmuszki
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć galarety lub tymbalików. Jolanta Straga, która wraz z mężem prowadzi bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię, proponuje, by tę potrawę podać w oryginalnej formie... jajka. - Bardzo mi się ten sposób podania galarety spodobał. Tak przygotowana szynka jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Taka przystawka jest bardzo prosta do przygotowania – przekonuje blogerka.
Składniki: 4 wydmuszki z jajek, 2 plastry gotowanej szynki, mieszanka warzywna - ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego, 4-5 łyżeczek żelatyny (na 0,5 l bulionu).
Przygotowanie: wydmuszki wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia. Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i, zachowując ostrożność, naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Gotujemy wywar warzywny. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuszczamy we wrzącym rosole lub bulionie. Ostrożnie zalewamy zawartość wydmuszek. Odstawiamy do lodówki, aby galareta zastygła. Zdejmujemy skorupkę tak, jak zwykłe obieramy jajko.
- Pamiętajcie, że otwór w wydmuszkach robimy po szerszej stronie jajka. To będzie podstawa naszej galarety w kształcie jajka – radzi Jolanta Straga.
Ciasto zawsze udane
Poszukujecie przepisu na wyjątkowe wielkanocne ciasto? Katarzyna Kłos, autorka bloga Niezły Młynek, proponuje ciasto marchewkowe z twarogowym lukrem. - Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo wilgotne, a lukier twarogowy jest naprawdę bombowy. Spróbujcie, a może zagości również na waszym wielkanocnym stole – zachęca blogerka.
Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki startych goździków, 1 szkl. cukru, 0,5 szkl. cukru brązowego, szczypta soli, 0,5 szkl. oleju, 0,5 szklanki masła rozpuszczonego, 4 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 2,5 szkl. marchewki startej na drobnych oczkach.
Składniki na lukier: 250 g półtłustego twarogu, 100 g masła miękkiego, 0,5 szklanki cukru pudru, orzechy pekan do dekoracji.
Przygotowanie: w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową mieszankę należy przelać do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piec przez 30-40 min. w rozgrzanym do 180 proc. piekarniku, sprawdzając wykałaczką, czy ciasto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. W malakserze wymieszać cukier z twarogiem i masłem na gładką masę. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami.
- Sól wzmacnia smak! Do każdego ciasta dodaj szczyptę - radzi Katarzyna Kłos. - Jeśli zabrakło ci jajek, zastąp je dwoma łyżkami mleka i odrobiną proszku do pieczenia (dosłownie na końcu noża). Nie używasz proszku do pieczenia? Ciasto doskonale wyrośnie, jeśli dodasz do niego 2-3 łyżki rumu. Jeśli zabraknie nam bułki tartej do posypania tortownicy, możemy ją zastąpić wiórkami kokosowymi, kaszą manna, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami. Możesz także przygotować domowy cukier waniliowy. Po wydrążeniu ziarenek z laski wanilii zasyp je cukrem w słoiczku. Po 3-5 dniach cukier będzie gotowy.
Keks doskonały
Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii, a na dodatek bardzo prosty do przygotowania. Z upieczeniem go poradzą sobie wszyscy. Dość długo zachowuje świeżość, można więc upiec go kilka dni wcześniej, a potem zawinąć w lnianą ściereczkę. Beata Dźwierzyńska, która od kilku lat prowadzi bloga Kruche Babeczki, radzi, co zrobić, by bakalie nie opadły na dół ciasta.
Składniki: 150 g masła, 150 g cukru, 5 jajek L, 300 g mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g mieszanki keksowej, szczypta soli.
Przygotowanie: masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Do zmiksowanego masła należy stopniowo dodawać po jednym jajku, na przemian z mąką. Na końcu dodajemy bakalie, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto należy przełożyć do keksówki (11x30 cm). Pieczemy około 60 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- Aby bakalie w cieście nie opadły, najlepiej obsypać je łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać – mówi Beata Dźwierzyńska. - Foremkę warto natomiast posmarować masłem i posypać bułką tartą, wtedy keks będzie nam łatwo wyjąć z blaszki. Pamiętajmy też, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Faszerowane jajka
- Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na Wielkanoc w moim domu. Te z pieczarkami są jednymi z najszybciej znikających z talerzy - pisze Kasia Jastrzębska, która swoimi przepisami dzieli się na blogu Pełny Talerz.
Składniki: 6 jajek, 250 g pieczarek,1 cebula,1-2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, plus kilka listków do dekoracji, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kremowego serka, 1-2 łyżki majonezu.
Przygotowanie: cebulę i pieczarki obrać, posiekać osobno w kosteczkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Do cebuli dodać pieczarki i ewentualnie jeszcze trochę masła. Oprószyć solą (szybciej puszczą sok) i dusić aż prawie cały płyn odparuje. Odstawić do przestudzenia. Wystudzone pieczarki połączyć z żółtkami, serkiem i majonezem. Jeżeli masa jest zbyt sucha, można dodać jeszcze trochę majonezu lub serka. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Połówki białek napełnić farszem i udekorować listkami natki. Jeżeli nie będą podawane od razu, przechowywać pod przykryciem. Warto też pamiętać, że świeżych pieczarek, których kołnierze przylegają do nóżek, nie trzeba obierać. Wystarczy je krótko opłukać w zimnej wodzie i osuszyć - radzi Kasia Jastrzębska.
Babka z lemon curd
Klasyczna babka wielkanocna, której najmocniejszym akcentem jest cytrynowy krem. - Ciasto ma delikatnie pomarańczowy aromat, który można też zastąpić cytrynowym. Ta wersja babki jest dosyć nowoczesna i ma piękny, wiosenny kolor - mówi Katarzyna Sieradz, autorka bloga Gotuj z Kasią.
Składniki na ciasto: 70 g masła, 250 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 3 jajka, 150 g cukru pudru, sok z 1 pomarańczy, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem cytrynowy: 1 jajko, 1 żółtko, 80 g cukru, 40 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Przygotowanie: masło roztopić i przestudzić. Jogurt zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier puder, sok i skórkę z pomarańczy oraz aromat i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do pozostałych składników i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem (foremki silikonowej nie trzeba natłuszczać) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min. Przestudzone ciasto wyjąć z foremki i polać kremem. Aby przygotować krem cytrynowy, należy w garnuszku wymieszać jajko, żółtko i cukier i całość podgrzać. Gdy cukier się rozpuści, dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Gdy całość zgęstnieje, przecedzić przez sitko i polać babkę. Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce przez kilka dni. Zimny jest dużo bardziej gęsty niż świeży, więc przed wyłożeniem go na ciasto dobrze jest go odrobinę podgrzać, wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki lub do naczynia wypełnionego gorącą wodą.
Jaki jest sekret idealnej babki? - Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – radzi Kasia Sieradz. - Aby uniknąć zakalca, składniki suche należy mieszać z mokrymi bardzo krótko, tylko do połączenia się.