Babka z lemon curd
Klasyczna babka wielkanocna, której najmocniejszym akcentem jest cytrynowy krem. - Ciasto ma delikatnie pomarańczowy aromat, który można też zastąpić cytrynowym. Ta wersja babki jest dosyć nowoczesna i ma piękny, wiosenny kolor - mówi Katarzyna Sieradz, autorka bloga Gotuj z Kasią.
Składniki na ciasto: 70 g masła, 250 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 3 jajka, 150 g cukru pudru, sok z 1 pomarańczy, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem cytrynowy: 1 jajko, 1 żółtko, 80 g cukru, 40 g masła, skórka otarta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Przygotowanie: masło roztopić i przestudzić. Jogurt zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier puder, sok i skórkę z pomarańczy oraz aromat i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do pozostałych składników i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem (foremki silikonowej nie trzeba natłuszczać) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 min. Przestudzone ciasto wyjąć z foremki i polać kremem. Aby przygotować krem cytrynowy, należy w garnuszku wymieszać jajko, żółtko i cukier i całość podgrzać. Gdy cukier się rozpuści, dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Gdy całość zgęstnieje, przecedzić przez sitko i polać babkę. Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczku w lodówce przez kilka dni. Zimny jest dużo bardziej gęsty niż świeży, więc przed wyłożeniem go na ciasto dobrze jest go odrobinę podgrzać, wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki lub do naczynia wypełnionego gorącą wodą.
Jaki jest sekret idealnej babki? - Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – radzi Kasia Sieradz. - Aby uniknąć zakalca, składniki suche należy mieszać z mokrymi bardzo krótko, tylko do połączenia się.