Ciasto zawsze udane
Poszukujecie przepisu na wyjątkowe wielkanocne ciasto? Katarzyna Kłos, autorka bloga Niezły Młynek, proponuje ciasto marchewkowe z twarogowym lukrem. - Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo wilgotne, a lukier twarogowy jest naprawdę bombowy. Spróbujcie, a może zagości również na waszym wielkanocnym stole – zachęca blogerka.
Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki startych goździków, 1 szkl. cukru, 0,5 szkl. cukru brązowego, szczypta soli, 0,5 szkl. oleju, 0,5 szklanki masła rozpuszczonego, 4 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 2,5 szkl. marchewki startej na drobnych oczkach.
Składniki na lukier: 250 g półtłustego twarogu, 100 g masła miękkiego, 0,5 szklanki cukru pudru, orzechy pekan do dekoracji.
Przygotowanie: w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową mieszankę należy przelać do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piec przez 30-40 min. w rozgrzanym do 180 proc. piekarniku, sprawdzając wykałaczką, czy ciasto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. W malakserze wymieszać cukier z twarogiem i masłem na gładką masę. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami.
- Sól wzmacnia smak! Do każdego ciasta dodaj szczyptę - radzi Katarzyna Kłos. - Jeśli zabrakło ci jajek, zastąp je dwoma łyżkami mleka i odrobiną proszku do pieczenia (dosłownie na końcu noża). Nie używasz proszku do pieczenia? Ciasto doskonale wyrośnie, jeśli dodasz do niego 2-3 łyżki rumu. Jeśli zabraknie nam bułki tartej do posypania tortownicy, możemy ją zastąpić wiórkami kokosowymi, kaszą manna, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami. Możesz także przygotować domowy cukier waniliowy. Po wydrążeniu ziarenek z laski wanilii zasyp je cukrem w słoiczku. Po 3-5 dniach cukier będzie gotowy.