Galareta z wydmuszki
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć galarety lub tymbalików. Jolanta Straga, która wraz z mężem prowadzi bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię, proponuje, by tę potrawę podać w oryginalnej formie... jajka. - Bardzo mi się ten sposób podania galarety spodobał. Tak przygotowana szynka jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Taka przystawka jest bardzo prosta do przygotowania – przekonuje blogerka.
Składniki: 4 wydmuszki z jajek, 2 plastry gotowanej szynki, mieszanka warzywna - ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego, 4-5 łyżeczek żelatyny (na 0,5 l bulionu).
Przygotowanie: wydmuszki wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia. Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i, zachowując ostrożność, naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Gotujemy wywar warzywny. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuszczamy we wrzącym rosole lub bulionie. Ostrożnie zalewamy zawartość wydmuszek. Odstawiamy do lodówki, aby galareta zastygła. Zdejmujemy skorupkę tak, jak zwykłe obieramy jajko.
- Pamiętajcie, że otwór w wydmuszkach robimy po szerszej stronie jajka. To będzie podstawa naszej galarety w kształcie jajka – radzi Jolanta Straga.