Domowe burgery
To będzie najlepszy burger, jakiego jadłeś!
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- jajko,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka oregano,
- ząbek czosnku,
- 5 łyżeczek wody,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 6 bułek,
- garść ulubionej sałaty (np. masłowa, lodowa, ale świetnie sprawdzi się także rukola lub mix sałat),
- 4 ogórki konserwowe,
- 2 pomidory,
- czerwona cebula,
- 6 plastrów żółtego sera,
- ulubione sosy (np. ketchup, musztarda, czosnkowy, BBQ lub ich mix).
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski i dodaj: jajko, natkę pietruszki, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, oregano, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj ze sobą, a następnie uformuj 6 kotlecików. Na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni teflonowej smaż kotlety, aż ładnie się przyrumienią. W tym czasie bułki przekrój na pół i chwilę podgrzej je w piekarniku lub mikrofali, a następnie posmaruj wszystkie połówki bułek ulubionym sosem. Teraz na spodzie pieczywa połóż: sałatę, kotleta, ser, plasterki pomidora, cebulę, ogórka i już możesz zajadać zdrowego burgera. Smacznego.