Mini burgery
Składniki: 8 małych bułeczek z sezamem, 300 g wołowiny mielonej, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oleju, 1 jajko, przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 2 pomidory, kawałki sera topionego w plasterkach, liście sałaty, ketchup.
Cebulę posiekać razem z czosnkiem i połączyć z mięsem, musztardą i jajkiem. Dodać przyprawy i wyrobić mięsną masę do dokładnego połączenia składników. Uformować małe kuleczki (podczas smażenia się skurczą, a powinny mieć średnicę bułeczek), lekko spłaszczyć i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Warzywa umyć, pomidora pokroić w plastry, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Bułki przekroić na pół, dół posmarować niewielką ilością ketchupu, ułożyć kolejno: sałatę, mięso, ser, pomidora i przykryć górną częścią bułki. Spiąć całość patyczkiem do szaszłyków lub specjalną wykałaczką do burgerów.