Przekąski na gorąco - idealne do chrupania przed tv 

Oglądając filmy czy rozgrywki sportowe - zwłaszcza mecze, lubimy mieć coś pod ręką do pochrupania. Chipsy czy pizza to już oklepany zestaw i mimo że sprawdzony, to warto poświęcić kilka chwil i własnoręcznie przygotować gorące przekąski do meczu albo ulubionej produkcji. Oto kilka prostych propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zamiast zamawiać, zrób w domu

Obraz
© 123RF.COM

Oglądając filmy czy rozgrywki sportowe - zwłaszcza mecze, lubimy mieć pod ręką coś do pochrupania. Chipsy czy pizza to już oklepany zestaw i mimo że sprawdzony, to warto poświęcić kilka chwil i własnoręcznie przygotować gorące przekąski do meczu albo ulubionej produkcji. Oto kilka prostych propozycji.

/ 8Pikantne kawałki kurczaka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g polędwiczek z kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki (można dodać mniej), sól i pieprz do smaku, 1 duże jajko, 4-5 łyżek mąki, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, do podania: ketchup i jogurt wymieszany z pesto.

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić, a następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki kurczaka wyciągać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z sosami.

/ 8Parówki w cieście

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g parówek, 1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko, opcjonalnie: plasterki sera żółtego np. gouda lub morski.

Ciasto podzielić na długie paski i owinąć nimi parówki. Wedle uznania można najpierw parówkę owinąć ciasno serem żółtym, a dopiero na to nałożyć ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, owinięte parówki posmarować cienko rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach C. Pod koniec pieczenia można przewrócić na drugą stronę, aby całość równomiernie się zarumieniła.

/ 8Hot dogi z cebulką

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 8 podłużnych bułeczek, 8 cienkich kiełbasek lub krótkich frankfuterek, 1 mała cebula, po szczypcie przypraw (sól, pieprz, papryka czerwona wędzona w proszku), 8 plastrów boczku, zielona cebulka do przybrania, do podania wedle uznania ketchup lub/i musztarda.

Kiełbaski podgotować, boczek podsmażyć na patelni. Gdy boczek będzie chrupiący, przełożyć go na talerz, a na patelni podsmażyć posiekaną cebulę z przyprawami. Dodać kiełbaski i smażyć 2-3 minuty razem. Bułki (można je podpiec w piekarniku) naciąć, do środka nałożyć kiełbaski owinięte w boczek oraz cebulę. Dodać zieloną cebulkę i gotowe.

/ 8Serowe kąski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kawałki twarogu półtłustego, 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody gazowanej lub piwa, tłuszcz do smażenia, do podania sos majonezowy (w proporcjach: 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu, świeżo mielony pieprz).

Przygotować ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając wszystkie składniki oprócz sera i tłuszczu. Kawałki sera zanurzać w cieście, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po 2-3 minutach wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać z sosem.

/ 8Tosty w wersji max

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: chleb tostowy, plasterki szynki np. polędwicy wiśniowej, grubsze plastry sera żółtego do zapiekania np. cheddar, masło.

Przygotować tosty, wkładając pomiędzy dwie kromki plasterki sera i szynki. Posmarować pieczywo z zewnątrz masłem, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej pod przykryciem. Można przygotować je także w tosterze lub w małym grillu.

/ 8Mięsne tortille na skróty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka placków tortilli, 200 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowe, 1 łyżka oleju, po szczypcie przypraw do smaku (sól, pieprz kajeński, papryka słodka, majeranek)
, liście sałaty, plasterki sera żółtego np. gouda, 3/4 szklanki fasoli czerwonej z puszki.

Na oleju podsmażyć mięso, przyprawić do smaku. Dodać po chwili fasolkę i smażyć całość ok. 8 minut. Placki podsmażyć na suchej patelni. Na każdy nałożyć sałatę, ser i 2-3 łyżki mięsa. Zawinąć i podawać.

/ 8Mini burgery

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 8 małych bułeczek z sezamem, 300 g wołowiny mielonej, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oleju, 1 jajko, przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 2 pomidory, kawałki sera topionego w plasterkach, liście sałaty, ketchup.

Cebulę posiekać razem z czosnkiem i połączyć z mięsem, musztardą i jajkiem. Dodać przyprawy i wyrobić mięsną masę do dokładnego połączenia składników. Uformować małe kuleczki (podczas smażenia się skurczą, a powinny mieć średnicę bułeczek), lekko spłaszczyć i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Warzywa umyć, pomidora pokroić w plastry, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Bułki przekroić na pół, dół posmarować niewielką ilością ketchupu, ułożyć kolejno: sałatę, mięso, ser, pomidora i przykryć górną częścią bułki. Spiąć całość patyczkiem do szaszłyków lub specjalną wykałaczką do burgerów.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu