Przekąski na gorąco - idealne do chrupania przed tv 

Oglądając filmy czy rozgrywki sportowe - zwłaszcza mecze, lubimy mieć coś pod ręką do pochrupania. Chipsy czy pizza to już oklepany zestaw i mimo że sprawdzony, to warto poświęcić kilka chwil i własnoręcznie przygotować gorące przekąski do meczu albo ulubionej produkcji. Oto kilka prostych propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zamiast zamawiać, zrób w domu

Obraz
© 123RF.COM

Oglądając filmy czy rozgrywki sportowe - zwłaszcza mecze, lubimy mieć pod ręką coś do pochrupania. Chipsy czy pizza to już oklepany zestaw i mimo że sprawdzony, to warto poświęcić kilka chwil i własnoręcznie przygotować gorące przekąski do meczu albo ulubionej produkcji. Oto kilka prostych propozycji.

/ 8Pikantne kawałki kurczaka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g polędwiczek z kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki (można dodać mniej), sól i pieprz do smaku, 1 duże jajko, 4-5 łyżek mąki, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, do podania: ketchup i jogurt wymieszany z pesto.

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić, a następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki kurczaka wyciągać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z sosami.

/ 8Parówki w cieście

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g parówek, 1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko, opcjonalnie: plasterki sera żółtego np. gouda lub morski.

Ciasto podzielić na długie paski i owinąć nimi parówki. Wedle uznania można najpierw parówkę owinąć ciasno serem żółtym, a dopiero na to nałożyć ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, owinięte parówki posmarować cienko rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach C. Pod koniec pieczenia można przewrócić na drugą stronę, aby całość równomiernie się zarumieniła.

/ 8Hot dogi z cebulką

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 8 podłużnych bułeczek, 8 cienkich kiełbasek lub krótkich frankfuterek, 1 mała cebula, po szczypcie przypraw (sól, pieprz, papryka czerwona wędzona w proszku), 8 plastrów boczku, zielona cebulka do przybrania, do podania wedle uznania ketchup lub/i musztarda.

Kiełbaski podgotować, boczek podsmażyć na patelni. Gdy boczek będzie chrupiący, przełożyć go na talerz, a na patelni podsmażyć posiekaną cebulę z przyprawami. Dodać kiełbaski i smażyć 2-3 minuty razem. Bułki (można je podpiec w piekarniku) naciąć, do środka nałożyć kiełbaski owinięte w boczek oraz cebulę. Dodać zieloną cebulkę i gotowe.

/ 8Serowe kąski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kawałki twarogu półtłustego, 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody gazowanej lub piwa, tłuszcz do smażenia, do podania sos majonezowy (w proporcjach: 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu, świeżo mielony pieprz).

Przygotować ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając wszystkie składniki oprócz sera i tłuszczu. Kawałki sera zanurzać w cieście, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po 2-3 minutach wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać z sosem.

/ 8Tosty w wersji max

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: chleb tostowy, plasterki szynki np. polędwicy wiśniowej, grubsze plastry sera żółtego do zapiekania np. cheddar, masło.

Przygotować tosty, wkładając pomiędzy dwie kromki plasterki sera i szynki. Posmarować pieczywo z zewnątrz masłem, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej pod przykryciem. Można przygotować je także w tosterze lub w małym grillu.

/ 8Mięsne tortille na skróty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka placków tortilli, 200 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowe, 1 łyżka oleju, po szczypcie przypraw do smaku (sól, pieprz kajeński, papryka słodka, majeranek)
, liście sałaty, plasterki sera żółtego np. gouda, 3/4 szklanki fasoli czerwonej z puszki.

Na oleju podsmażyć mięso, przyprawić do smaku. Dodać po chwili fasolkę i smażyć całość ok. 8 minut. Placki podsmażyć na suchej patelni. Na każdy nałożyć sałatę, ser i 2-3 łyżki mięsa. Zawinąć i podawać.

/ 8Mini burgery

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 8 małych bułeczek z sezamem, 300 g wołowiny mielonej, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oleju, 1 jajko, przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 2 pomidory, kawałki sera topionego w plasterkach, liście sałaty, ketchup.

Cebulę posiekać razem z czosnkiem i połączyć z mięsem, musztardą i jajkiem. Dodać przyprawy i wyrobić mięsną masę do dokładnego połączenia składników. Uformować małe kuleczki (podczas smażenia się skurczą, a powinny mieć średnicę bułeczek), lekko spłaszczyć i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Warzywa umyć, pomidora pokroić w plastry, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Bułki przekroić na pół, dół posmarować niewielką ilością ketchupu, ułożyć kolejno: sałatę, mięso, ser, pomidora i przykryć górną częścią bułki. Spiąć całość patyczkiem do szaszłyków lub specjalną wykałaczką do burgerów.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu