Przekąski na gorąco - idealne do chrupania przed tv 

Oglądając filmy czy rozgrywki sportowe - zwłaszcza mecze, lubimy mieć coś pod ręką do pochrupania. Chipsy czy pizza to już oklepany zestaw i mimo że sprawdzony, to warto poświęcić kilka chwil i własnoręcznie przygotować gorące przekąski do meczu albo ulubionej produkcji. Oto kilka prostych propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zamiast zamawiać, zrób w domu

Obraz
© 123RF.COM

Oglądając filmy czy rozgrywki sportowe - zwłaszcza mecze, lubimy mieć pod ręką coś do pochrupania. Chipsy czy pizza to już oklepany zestaw i mimo że sprawdzony, to warto poświęcić kilka chwil i własnoręcznie przygotować gorące przekąski do meczu albo ulubionej produkcji. Oto kilka prostych propozycji.

/ 8Pikantne kawałki kurczaka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g polędwiczek z kurczaka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki (można dodać mniej), sól i pieprz do smaku, 1 duże jajko, 4-5 łyżek mąki, 1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, do podania: ketchup i jogurt wymieszany z pesto.

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić, a następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe kawałki kurczaka wyciągać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z sosami.

/ 8Parówki w cieście

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g parówek, 1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko, opcjonalnie: plasterki sera żółtego np. gouda lub morski.

Ciasto podzielić na długie paski i owinąć nimi parówki. Wedle uznania można najpierw parówkę owinąć ciasno serem żółtym, a dopiero na to nałożyć ciasto francuskie. Przed włożeniem do piekarnika, owinięte parówki posmarować cienko rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach C. Pod koniec pieczenia można przewrócić na drugą stronę, aby całość równomiernie się zarumieniła.

/ 8Hot dogi z cebulką

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 8 podłużnych bułeczek, 8 cienkich kiełbasek lub krótkich frankfuterek, 1 mała cebula, po szczypcie przypraw (sól, pieprz, papryka czerwona wędzona w proszku), 8 plastrów boczku, zielona cebulka do przybrania, do podania wedle uznania ketchup lub/i musztarda.

Kiełbaski podgotować, boczek podsmażyć na patelni. Gdy boczek będzie chrupiący, przełożyć go na talerz, a na patelni podsmażyć posiekaną cebulę z przyprawami. Dodać kiełbaski i smażyć 2-3 minuty razem. Bułki (można je podpiec w piekarniku) naciąć, do środka nałożyć kiełbaski owinięte w boczek oraz cebulę. Dodać zieloną cebulkę i gotowe.

/ 8Serowe kąski

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kawałki twarogu półtłustego, 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody gazowanej lub piwa, tłuszcz do smażenia, do podania sos majonezowy (w proporcjach: 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu, świeżo mielony pieprz).

Przygotować ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając wszystkie składniki oprócz sera i tłuszczu. Kawałki sera zanurzać w cieście, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po 2-3 minutach wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać z sosem.

/ 8Tosty w wersji max

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: chleb tostowy, plasterki szynki np. polędwicy wiśniowej, grubsze plastry sera żółtego do zapiekania np. cheddar, masło.

Przygotować tosty, wkładając pomiędzy dwie kromki plasterki sera i szynki. Posmarować pieczywo z zewnątrz masłem, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej pod przykryciem. Można przygotować je także w tosterze lub w małym grillu.

/ 8Mięsne tortille na skróty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka placków tortilli, 200 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowe, 1 łyżka oleju, po szczypcie przypraw do smaku (sól, pieprz kajeński, papryka słodka, majeranek)
, liście sałaty, plasterki sera żółtego np. gouda, 3/4 szklanki fasoli czerwonej z puszki.

Na oleju podsmażyć mięso, przyprawić do smaku. Dodać po chwili fasolkę i smażyć całość ok. 8 minut. Placki podsmażyć na suchej patelni. Na każdy nałożyć sałatę, ser i 2-3 łyżki mięsa. Zawinąć i podawać.

/ 8Mini burgery

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 8 małych bułeczek z sezamem, 300 g wołowiny mielonej, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oleju, 1 jajko, przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 2 pomidory, kawałki sera topionego w plasterkach, liście sałaty, ketchup.

Cebulę posiekać razem z czosnkiem i połączyć z mięsem, musztardą i jajkiem. Dodać przyprawy i wyrobić mięsną masę do dokładnego połączenia składników. Uformować małe kuleczki (podczas smażenia się skurczą, a powinny mieć średnicę bułeczek), lekko spłaszczyć i smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor. Warzywa umyć, pomidora pokroić w plastry, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Bułki przekroić na pół, dół posmarować niewielką ilością ketchupu, ułożyć kolejno: sałatę, mięso, ser, pomidora i przykryć górną częścią bułki. Spiąć całość patyczkiem do szaszłyków lub specjalną wykałaczką do burgerów.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść