Przegrzebki Karola Okrasy (przepis dla TVP)
Składniki: 6 oczyszczonych przegrzebków, 4 gałązki świeżego tymianku, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, 4 obrane ze skórki świeżych pomidory, 3 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa.
Wykonanie: oczyszczone przegrzebki zamarynować w soli, pieprzu, plasterkach czosnku, listkach świeżego tymianku i oliwie. Smażyć na patelni z każdej strony. Na koniec dorzucić trochę masła, żeby się przyrumieniły. Przygotować sos ze świeżych pomidorów: w naczyniu rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, doprawić 2 łyżkami masła i listkami świeżego tymianku. Gdy sos zgęstnieje, całość zmiksować na jednolitą masę. Na talerz wylać sos, na nim ułożyć usmażone przegrzebki. Udekorować listkami świeżego tymianku albo świeżej kolendry.