Przegrzebki według Jamiego Olivera
*Składniki: * 400 g ziemniaków (obranych), sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 60 g wędzonego boczku, 6 przegrzebków, 2 łyżeczki masła, 75 ml mleka półtłustego, oliwa z oliwek, świeża szałwia, pół cytryny.
Wykonanie: ziemniaki pokroić w ćwiartki i umieścić w garnku, po czym zalać osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, aż zmiękną. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Na przegrzebkach zrobić nożem kratkę, zanurzając nóż na głębokość ok. 1 cm. Oprószyć solą morską, odłożyć na bok. Odcedzić ziemniaki, odparować i przełożyć do drugiego rondla. Dodać mleko, łyżeczkę masła, szczyptę soli i pieprzu. Utłuc na purée, przykryć, odstawić. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć boczek, do zezłocenia. Przesunąć boczek na jedną stronę patelni, a na drugiej położyć kilka gałązek szałwii. Podsmażać przez minutę i przesunąć w stronę boczku. Na pustej połowie rozpuścić pozostałą część masła, włożyć przegrzebki (rozcięciem do dołu). Smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Patelnię zdjąć z ognia, polać sokiem z cytryny, poczekać ok. 30 sekund. Na talerzu ułożyć tłuczone ziemniaki, dodać boczek, przegrzebki, polać sosem z patelni. Podawać od razu.