Przegrzebki - smaczne i bardzo zdrowe

Są coraz częstszym składnikiem dań, szczególnie eleganckich. Przegrzebki, zwane również małżami św. Jakuba albo sanżakami, to duże małże morskie, dlatego zaliczamy je do owoców morza. Uważa się, że to jedne z najzdrowszych pokarmów świata. Wystarczy kilka minut i już można je serwować.

Obraz

/ 7Właściwości apetycznych muszli

Obraz
© Shutterstock.com

Są coraz częstszym składnikiem dań, szczególnie eleganckich. Przegrzebki, zwane również małżami św. Jakuba albo sanżakami, to duże małże morskie, dlatego zaliczamy je do owoców morza. Uważa się, że to jedne z najzdrowszych pokarmów świata. Wystarczy kilka minut i już można je serwować.

Przegrzebki odznaczają się wyjątkowo delikatnym, lekko słodkawym smakiem, co sprawia, że odpowiadają również tym, którzy za owocami morza nie przepadają. Kryją się w pięknej muszli. Warto jeść je nie tylko dla walorów smakowych - są bogate w fosfor, cynk, żelazo, magnez, selen i potas. Stanowią bardzo dobre źródło białka. Na szczególną uwagę zasługuje tryptofan, który reguluje stany psychiczne, przeciwdziała depresji, uczestniczy w procesie rozmnażania, odpowiada za laktację, wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w wydzielaniu hormonu wzrostu, ma wpływ na budowanie tkanki mięśniowej.

/ 7Źródło witamin z morskich głębin

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli chodzi o witaminy, to przegrzebki są znakomitym źródłem witaminy B12 (kobalaminy). To witamina naszemu organizmowi niezbędna, na niedobór której cierpią wegetarianie i weganie - muszą przyjmować ją w postaci suplementu. Witamina B12 uczestniczy w budowie osłonek nerwowych, syntezie DNA oraz białek, wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Zapewnia równowagę psychiczną, wpływa na łaknienie i układ kostny - niedobór kobalaminy prowadzi do anemii złośliwej i powoduje trwałe uszkodzenie układu nerwowego.

Przegrzebki są także bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. To tzw. dobre tłuszcze, które wzmacniają serce i zapewniają jego sprawne funkcjonowanie, regulują poziom cholesterolu, zbijają wysokie ciśnienie krwi, usprawniają pracę mózgu, ograniczają ryzyko rozwoju nowotworów - to wnioski płynące z badań przeprowadzonych na University of Maryland Medical Center. Spożywanie sanżaków chroni przed arytmią, wylewem, zawałem, pomaga pozbyć się nadwagi, działa przeciwzapalnie.

/ 7Dobry sposób na małże

Obraz
© Shutterstock.com

W Polsce najczęściej dostępne są przegrzebki mrożone. Ich przygotowanie jest bardzo proste - trzeba smażyć je krótko, wystarczą 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli będą na patelni zbyt długo, mogą okazać się za twarde. Idealnie przyrządzone przegrzebki są zwarte, miękkie i wilgotne. Znacznie trudniej dostać przegrzebki świeże. Jeśli małże św. Jakuba wyjmujemy z muszli, należy je dokładnie oczyścić i opłukać. A muszlę możemy zostawić sobie do dekoracji.

/ 7Skropione cytryną smakują wybornie

Obraz
© Shutterstock.com

Jest mnóstwo sposobów na podanie przegrzebków. Świeże możemy zjeść na surowo, skropione cytryną, w formie rybnego carpaccio albo sashimi. Małże św. Jakuba można smażyć, dusić, gotować, grillować, zapiekać w piekarniku - z muszlą albo bez. Pasują do ryżu, makaronu, kaszy. Wystarczy doprawić je solą oraz pieprzem, aby smakowały wybornie. "Lubią się" także z aromatycznymi przyprawami: kolendrą, natką pietruszki, szałwią, tymiankiem, czosnkiem. W zasadzie nie istnieją ograniczenia co do ich serwowania!

/ 7Przegrzebki według Jamiego Olivera

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: * 400 g ziemniaków (obranych), sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 60 g wędzonego boczku, 6 przegrzebków, 2 łyżeczki masła, 75 ml mleka półtłustego, oliwa z oliwek, świeża szałwia, pół cytryny.

Wykonanie: ziemniaki pokroić w ćwiartki i umieścić w garnku, po czym zalać osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut, aż zmiękną. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Na przegrzebkach zrobić nożem kratkę, zanurzając nóż na głębokość ok. 1 cm. Oprószyć solą morską, odłożyć na bok. Odcedzić ziemniaki, odparować i przełożyć do drugiego rondla. Dodać mleko, łyżeczkę masła, szczyptę soli i pieprzu. Utłuc na purée, przykryć, odstawić. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć boczek, do zezłocenia. Przesunąć boczek na jedną stronę patelni, a na drugiej położyć kilka gałązek szałwii. Podsmażać przez minutę i przesunąć w stronę boczku. Na pustej połowie rozpuścić pozostałą część masła, włożyć przegrzebki (rozcięciem do dołu). Smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Patelnię zdjąć z ognia, polać sokiem z cytryny, poczekać ok. 30 sekund. Na talerzu ułożyć tłuczone ziemniaki, dodać boczek, przegrzebki, polać sosem z patelni. Podawać od razu.

/ 7Przegrzebki Karola Okrasy (przepis dla TVP)

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 6 oczyszczonych przegrzebków, 4 gałązki świeżego tymianku, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, 4 obrane ze skórki świeżych pomidory, 3 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: oczyszczone przegrzebki zamarynować w soli, pieprzu, plasterkach czosnku, listkach świeżego tymianku i oliwie. Smażyć na patelni z każdej strony. Na koniec dorzucić trochę masła, żeby się przyrumieniły. Przygotować sos ze świeżych pomidorów: w naczyniu rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, doprawić 2 łyżkami masła i listkami świeżego tymianku. Gdy sos zgęstnieje, całość zmiksować na jednolitą masę. Na talerz wylać sos, na nim ułożyć usmażone przegrzebki. Udekorować listkami świeżego tymianku albo świeżej kolendry.

/ 7Przegrzebki Nigelli Lawson

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *110 g kiełbasek chorizo, 400 g przegrzebków, sok z połowy cytryny, 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie: pokroić chorizo w plasterki (nie grubsze niż 3 mm). Nieprzywierającą patelnię rozgrzać i podsmażyć na niej chorizo, aż stanie się chrupiące (z kiełbasek wytopi się tłuszcz, który ułatwi smażenie). Po ok. 2 minutach przełożyć chorizo do miseczki i podsmażyć przegrzebki na tłuszczu wytopionym z kiełbaski, przez ok. minutę z każdej strony. Z powrotem wrzucić chorizo na patelnię, całość skropić sokiem z cytryny. Po paru sekundach przełożyć danie na talerze. Posypać natką.

RAF

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce