Przegrzebki - smaczne i bardzo zdrowe
Właściwości apetycznych muszli
Są coraz częstszym składnikiem dań, szczególnie eleganckich. Przegrzebki, zwane również małżami św. Jakuba albo sanżakami, to duże małże morskie, dlatego zaliczamy je do owoców morza. Uważa się, że to jedne z najzdrowszych pokarmów świata. Wystarczy kilka minut i już można je serwować.
Są coraz częstszym składnikiem dań, szczególnie eleganckich. Przegrzebki, zwane również małżami św. Jakuba albo sanżakami, to duże małże morskie, dlatego zaliczamy je do owoców morza. Uważa się, że to jedne z najzdrowszych pokarmów świata. Wystarczy kilka minut i już można je serwować.
Przegrzebki odznaczają się wyjątkowo delikatnym, lekko słodkawym smakiem, co sprawia, że odpowiadają również tym, którzy za owocami morza nie przepadają. Kryją się w pięknej muszli. Warto jeść je nie tylko dla walorów smakowych - są bogate w fosfor, cynk, żelazo, magnez, selen i potas. Stanowią bardzo dobre źródło białka. Na szczególną uwagę zasługuje tryptofan, który reguluje stany psychiczne, przeciwdziała depresji, uczestniczy w procesie rozmnażania, odpowiada za laktację, wzmacnia odporność organizmu, uczestniczy w wydzielaniu hormonu wzrostu, ma wpływ na budowanie tkanki mięśniowej.