Co w orzeszkach siedzi dobrego?
Orzeszki ziemne to bez wątpienia produkt o dużych właściwościach odżywczych. Dostarczają cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia i poziomu "złego" cholesterolu frakcji LDL, a także zbawiennie działa na układ krwionośny. Wykazuje też pozytywny wpływ na skórę, przyspieszając jej regenerację oraz odbudowując płaszcz lipidowy. Fistaszki to skarbnica wartościowego białka, którego stężenie jest sporo wyższe niż w orzechach włoskich czy laskowych. Zawarty w nim aminokwas – arginina to cenny budulec ludzkich mięśni, znacznie podnoszący naszą zdolność do wysiłku. W składzie orzeszków ziemnych znajdziemy również imponującą dawkę (największą w porównaniu z innymi orzechami) witaminy PP, czyli niacyny, która świetnie wspomaga przemianę materii i układ nerwowy. Orzeszki ziemne są też bogatym źródłem błonnika, witaminy E (nieprzypadkowo zwanej "witaminą urody i młodości") czy kwasu foliowego, regulującego funkcjonowanie wszystkich komórek, uczestniczącego w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, a także wpływającego na poziom homocysteiny – aminokwasu, od którego zależy ogólny stan naszego zdrowia.