Przegryzka pełna zdrowia. Sprawdzamy, czy warto jeść orzeszki ziemne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

Obraz
© 123RF

Popularne fistaszki są uprawiane przez człowieka od ponad dwóch tysięcy lat i wciąż cieszą się ogromną popularnością, nie tylko jako smaczna przekąska, ale również dodatek do wielu produktów spożywczych czy baza pysznego masła orzechowego.

Mimo imponujących właściwości odżywczych potrafią być jednak zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia… Tak naprawdę nie mają wiele wspólnego z orzechami, ponieważ są owocami orzachy podziemnej – rośliny spokrewnionej z fasolą, grochem czy soczewicą. Pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie ceniono je już w okresie prekolumbijskim, o czym świadczy odnalezione przez archeologów w Peru naczynie pokryte zdobieniami w kształcie fistaszków. Wraz z hiszpańskimi podróżnikami orzeszki ziemne trafiły do Europy.

/ 7Smakowita przekąska

Obraz
© 123RF

Dziś są uprawiane na ogromną skalę w wielu zakątkach świata, przede wszystkim w Chinach, Indiach, Stanach Zjednoczonych, Argentynie, Brazylii i Nigerii. Tylko w USA każdego roku spożywa się blisko 600 tys. ton orzeszków. Nadają mocnego i charakterystycznego smaku masłu orzechowemu czy popularnemu zwłaszcza w Azji olejowi arachidowemu, wykorzystywanemu do przyrządzania potraw w bardzo wysokich temperaturach. Powszechnie spożywa się je jako przekąskę, smażone, solone lub panierowane, z dodatkiem miodu albo papryki. Fistaszki znajdziemy też w różnych słodyczach i wyrobach cukierniczych. Czy każdy może się nimi objadać bez umiaru? Niekoniecznie.

/ 7Co w orzeszkach siedzi dobrego?

Obraz
© 123RF

Orzeszki ziemne to bez wątpienia produkt o dużych właściwościach odżywczych. Dostarczają cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia i poziomu "złego" cholesterolu frakcji LDL, a także zbawiennie działa na układ krwionośny. Wykazuje też pozytywny wpływ na skórę, przyspieszając jej regenerację oraz odbudowując płaszcz lipidowy. Fistaszki to skarbnica wartościowego białka, którego stężenie jest sporo wyższe niż w orzechach włoskich czy laskowych. Zawarty w nim aminokwas – arginina to cenny budulec ludzkich mięśni, znacznie podnoszący naszą zdolność do wysiłku. W składzie orzeszków ziemnych znajdziemy również imponującą dawkę (największą w porównaniu z innymi orzechami) witaminy PP, czyli niacyny, która świetnie wspomaga przemianę materii i układ nerwowy. Orzeszki ziemne są też bogatym źródłem błonnika, witaminy E (nieprzypadkowo zwanej "witaminą urody i młodości") czy kwasu foliowego, regulującego funkcjonowanie wszystkich komórek, uczestniczącego w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, a także wpływającego na poziom homocysteiny – aminokwasu, od którego zależy ogólny stan naszego zdrowia.

/ 7Można chrupać na diecie

Obraz
© 123RF

Wbrew potocznym opiniom fistaszki nie są zakazane dla osób dbających o utrzymanie prawidłowej wagi. Wręcz przeciwnie. Dostarczają wprawdzie sporo kalorii, ale są one szybko spalane w wyniku termogenezy – kwas oleinowy sprzyja wytwarzaniu ciepła i przyspiesza tempo metabolizmu. Jakby tego było mało, wysoka zawartość białka i błonnika powoduje, że po zjedzeniu orzeszków na długie godziny czujemy się nasyceni, co w konsekwencji wpływa na spadek spożycia kalorii przez resztę dnia.

/ 7Przysmak nie dla każdego

Obraz
© 123RF

Orzeszki ziemne nie są jednak przysmakiem dla każdego, a zwłaszcza alergików. Fistaszki uznaje się bowiem za jeden z najsilniej uczulających produktów, niebezpieczny zwłaszcza dla dzieci. Jak wynika z amerykańskich badań, odpowiadają za niemal połowę zgonów spowodowanych alergią pokarmową. Niekiedy wystarczy otworzyć puszkę z orzeszkami albo pocałować spożywającą je wcześniej osobę, żeby narazić się na rozmaite dolegliwości, od stosunkowo łagodnych: pokrzywkę, nieżyt nosa, biegunkę czy świąd, aż po wstrząs anafilaktyczny, którego symptomami są trudności w oddychaniu, nagły spadek ciśnienia krwi, zawroty głowy, zaburzenia lub utrata świadomości, zaś w skrajnych wypadkach obrzęk krtani i uduszenie.

/ 7Uważaj, co kupujesz

Obraz
© 123RF

Orzeszki ziemne, zwłaszcza nieodpowiednio przechowywane i pochodzące z niesprawdzonych źródeł, mogą być także siedliskiem grzybopochodnych zanieczyszczeń, chociażby aflatoksyn sprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych czy uszkodzeniom wątroby. Niekorzystne dla naszego zdrowia bywa przetwarzanie fistaszków. Już samo usunięcie skórki znacząco zmniejsza właściwości odżywcze orzeszków, chociażby obniża zawartość cennych związków polifenolowych, czyli przeciwutleniaczy powstrzymujących wiele groźnych procesów zachodzących w organizmie.

/ 7Sól i tłuszcze trans

Obraz
© 123RF

Nie najlepszym pomysłem jest także objadanie się orzeszkami solonymi lub panierowanymi. Zawarta w nich duża dawka soli może prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie, co skutkuje zapchaniem tętnic i ryzykiem nadciśnienia tętniczego. Obciąża również nerki i powoduje np. powstawanie uciążliwych kamieni. Sól zwiększa też wydalanie wapnia z moczem i przez to sprzyja rozwojowi osteoporozy. Przetworzone fistaszki często stają się magazynem utwardzonych tłuszczów roślinnych, zwanych tłuszczami trans. To substancje odpowiedzialne za powstawanie najgroźniejszego, tak zwanego trzewnego, typu otyłości. Podnoszą poziom "złego" cholesterolu LDL i zlepiają tętnice, czego konsekwencją bywa miażdżyca, wylew albo zawał serca. Regularne spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans może przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych, np. piersi czy jelita grubego.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki