Tort czekoladowy z kremem piernikowym
Składniki na biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/3 szklanki kakao
Składniki na krem piernikowy: 2 szklanki mleka, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 7 łyżek cukru, 5 łyżek serka waniliowego, 1 kostka masła roślinnego, 4 łyżki kakao, 1 łyżka spirytusu, 3 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody
*Przygotowanie: * białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, a potem żółtka. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy do masy białkowej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Robimy krem do przełożenia tortu. Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej i cukru robimy budyń. Masło ucieramy na pulchną masę. Kawę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku mieszamy z kakao i przyprawą do piernika. Do budyniu dodajemy masło, kawę, spirytus, serek waniliowy, Mieszamy na jednolitą masę. Biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy kremem.