Proste torty świąteczne, które zachwycą gości
Te świąteczne torty nie tylko cudownie smakują, ale też pięknie wyglądają. Przedstawiamy przepisy, które nie są zbyt skomplikowane.ich wykonanie zajmuje nie więcej niż godzinę.
Tort żurawinowy z pistacjami
*Składniki: *6 jajek, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie suszonej żurawiny, duża garść obranych i posiekanych pistacji. *Krem na wierzch: *250 ml śmietanki kremówki 36 proc., dwie łyżeczki żelatyny, łyżka cukru, żurawina do dekoracji
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy małymi porcjami do miski z pianą i delikatnie mieszamy. Dodajemy żurawinę i pistacje. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy przez około 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem na wierzch ciasta. Ubijamy kremówkę z małą ilością cukru i żelatyną. Dekorujemy świeżą żurawiną.
Pavlova w wersji mini z czekoladą i sosem z krówek
*Składniki: *6 białek, 300 g cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 krówek, tabliczka gorzkiej czekolady *Przygotowanie: *białka dodajemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, ocet winny i ubijamy dalej, aż piana będzie lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim pięć równych kółek. Wykładamy na nie masę białkową. Minibezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy bezy do wysuszenia. W rondelku rozpuszczamy krówki. Po wystudzeniu, polewamy słodkim sosem bezy. Dekorujemy gorzką czekoladą pokruszoną na małe kawałeczki.
Ciasto marchewkowe
Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 1,5 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka cukru waniliowego, garść posiekanych orzechów włoskich, szczypta soli
*Polewa: *100 g słonego serka kanapkowego, 4 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki masła
Przygotowanie: jajka z cukrem zwykłym i waniliowym ubijamy na puszysta masę. Dolewamy olej i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę, wymieszaną uprzednio z solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Dodajemy startą na tarce marchewkę i posiekane orzechy. Mieszamy. Ciasto powinno być ciężkie i gęste. Pieczemy w tortownicy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Serek miksujemy z miodem i masłem. Po wystudzeniu, ciasto smarujemy polewą.
Tort czekoladowy z kremem piernikowym
Składniki na biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/3 szklanki kakao
Składniki na krem piernikowy: 2 szklanki mleka, 5 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 7 łyżek cukru, 5 łyżek serka waniliowego, 1 kostka masła roślinnego, 4 łyżki kakao, 1 łyżka spirytusu, 3 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody
*Przygotowanie: * białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, a potem żółtka. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy kakao i mieszamy. Dodajemy do masy białkowej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Robimy krem do przełożenia tortu. Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej i cukru robimy budyń. Masło ucieramy na pulchną masę. Kawę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku mieszamy z kakao i przyprawą do piernika. Do budyniu dodajemy masło, kawę, spirytus, serek waniliowy, Mieszamy na jednolitą masę. Biszkopt kroimy na dwie części i przekładamy kremem.
Orzechowa tarta makowa z prażonymi migdałami
*Składniki na kruchy spód: *70 g zmielonych orzechów laskowych, 120 g mąki pszennej, 90 g miękkiego masła, 80 g cukru pudru, 2 żółtka.
Składniki na masę makową: 450 g gotowej masy makowej, 40 g rodzynek, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach, 1 białko, łyżeczka cukru trzcinowego, uprażone płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy z niego koło odpowiedniej wielkości i wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na formę wyłożoną ciastem wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Masę makową łączymy z namoczonymi rodzynkami, miodem, cynamonem, białkiem oraz startymi jabłkami. Na lekko podpieczony spód tarty nakładamy masę makową i wygładzamy ją. Dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.
przepis pochodzi z Kuchni Lidla