Proste torty świąteczne, które zachwycą gości
Tort żurawinowy z pistacjami
Te świąteczne torty nie tylko cudownie smakują, ale też pięknie wyglądają. Przedstawiamy przepisy, które nie są zbyt skomplikowane.ich wykonanie zajmuje nie więcej niż godzinę.
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy małymi porcjami do miski z pianą i delikatnie mieszamy. Dodajemy żurawinę i pistacje. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy przez około 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem na wierzch ciasta. Ubijamy kremówkę z małą ilością cukru i żelatyną. Dekorujemy świeżą żurawiną.