Orzechowa tarta makowa z prażonymi migdałami
*Składniki na kruchy spód: *70 g zmielonych orzechów laskowych, 120 g mąki pszennej, 90 g miękkiego masła, 80 g cukru pudru, 2 żółtka.
Składniki na masę makową: 450 g gotowej masy makowej, 40 g rodzynek, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach, 1 białko, łyżeczka cukru trzcinowego, uprażone płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło, żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy z niego koło odpowiedniej wielkości i wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na formę wyłożoną ciastem wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego suchy groch lub fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Masę makową łączymy z namoczonymi rodzynkami, miodem, cynamonem, białkiem oraz startymi jabłkami. Na lekko podpieczony spód tarty nakładamy masę makową i wygładzamy ją. Dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.
przepis pochodzi z Kuchni Lidla