Ciasto marchewkowe
Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 1,5 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka cukru waniliowego, garść posiekanych orzechów włoskich, szczypta soli
*Polewa: *100 g słonego serka kanapkowego, 4 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki masła
Przygotowanie: jajka z cukrem zwykłym i waniliowym ubijamy na puszysta masę. Dolewamy olej i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę, wymieszaną uprzednio z solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Dodajemy startą na tarce marchewkę i posiekane orzechy. Mieszamy. Ciasto powinno być ciężkie i gęste. Pieczemy w tortownicy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. Serek miksujemy z miodem i masłem. Po wystudzeniu, ciasto smarujemy polewą.