Pieczone pierogi ruskie z kaszą jaglaną
Składniki: 500 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody. Farsz: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 400 g białego sera, 1 duża cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: zagotować w 750 ml wody, wsypać przepłukaną wcześniej kaszę. Gotować aż wchłonie płyn i zrobi się miękka. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Połączyć ją z kaszą, doprawić do smaku i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę/blat, dodać sól. Zrobić dołek i wlać wodę, a następnie powoli zagniatać ciasto. Gdy będzie elastyczne, należy je rozwałkować i wycinać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz i zlepić krążki. Podgotować, a następnie ułożyć na wytłuszczonej blasze i podpiec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
mp/WP Kuchnia