Kotlety z pieczarkami
Składniki: 300 g pieczarek, 6 jajek, 2 średnie cebule, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki startego sera żółtego, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 pęczka pietruszki (opcjonalnie), olej do smażenia.
Przygotowanie: 5 jajek ugotować na twardo. Pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Przestudzone jajka obrać i pokroić kostkę, a następnie połączyć z pieczarkami i cebulką. Dodać ser, posiekaną pietruszkę, wodę, bułkę tartą i przyprawić do smaku. Dobrze wymieszać i formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Można również część pieczarek wykorzystać do faszerowania kotlecików.