Gotowana papryka faszerowana ryżem i mięsem
Składniki:
- 10 papryk,
- 2 szklanki ryżu,
- 750 g mięsa mielonego,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy do smaku: sól i pieprz, ostra mielona papryka.
- ½ pęczka koperku.
Przygotowanie: ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. Następnie przesyp go do miski. Mięso podsmaż wraz z pokrojoną w kostkę cebulką, a kiedy się przyrumieni, a cebula zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso połącz z ryżem, poszatkowanym koperkiem i dopraw ostrą mieloną papryką. Teraz przygotuj papryki. Umyj je, osusz, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Papryki wypełnij farszem i przykryj wcześniej odciętymi częściami. Ułóż je w garnku o grubym dnie i wlej tyle wody, by papryki do połowy były nią zakryte. Dodaj 2-3 łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Garnek przykryj, a jego zawartość duś do miękkości.