Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki to danie, które bez problemu zrobi każdy. Podając je z farszem ze szpinaku, wzniesiemy tę potrawę na wyższy poziom. Składnikami ciasta są: pół kilograma mąki, jedno jajko, szczypta soli, łyżeczka cukru, kilka łyżek oliwy z oliwek i mleko. W misce łączymy ze sobą mąkę, sól i cukier, dodajemy jajko, oliwę i dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką lub widelcem. Gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy je na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: liście szpinaku dokładnie myjemy i wrzucamy do rondla. Lekko solimy i oprószamy tartą gałką muszkatołową. Wstawiamy na gaz. Gdy szpinak zmięknie, dolewamy trochę śmietany, a na koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Odstawiamy do ostygnięcia. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej masłem lub olejem, nakładamy nadzienie, zwijamy je w rulon i podsmażamy na maśle, aż się zrumienią.