Proste dania, które podbiją serce mamy. Propozycje dla kucharzy amatorów
Sprawdzone przepisy
Zastąpienie mamy w gotowaniu w Dniu Matki może być świetnym prezentem. Co jednak zrobić, jeśli kompletnie nie mamy talentu do gotowania, a w kuchni czujemy się jak w obcym świecie? Warto przełamać swoje obawy i jednak spróbować zrobić coś samodzielnie. Oto kilka naszych propozycji na dziecinnie proste, a jednocześnie smaczne potrawy. Nie tylko na Dzień Matki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki to danie, które bez problemu zrobi każdy. Podając je z farszem ze szpinaku, wzniesiemy tę potrawę na wyższy poziom. Składnikami ciasta są: pół kilograma mąki, jedno jajko, szczypta soli, łyżeczka cukru, kilka łyżek oliwy z oliwek i mleko. W misce łączymy ze sobą mąkę, sól i cukier, dodajemy jajko, oliwę i dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką lub widelcem. Gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy je na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: liście szpinaku dokładnie myjemy i wrzucamy do rondla. Lekko solimy i oprószamy tartą gałką muszkatołową. Wstawiamy na gaz. Gdy szpinak zmięknie, dolewamy trochę śmietany, a na koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Odstawiamy do ostygnięcia. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej masłem lub olejem, nakładamy nadzienie, zwijamy je w rulon i podsmażamy na maśle, aż się zrumienią.
Brokuły zapiekane z beszamelem
Nudne, gotowane brokuły mogą być podstawą do przygotowania potrawy, która zasmakuje wszystkim. Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy na dwie minuty do osolonego wrzątku, a następnie od razu przekładamy do miski z lodowatą wodą. Na głębokiej patelni robimy sos beszamelowy, na który potrzebne nam będą: masło, mąka, mleko, sól i biały pieprz. Rozpuszczamy masło, dosypujemy kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, dolewamy powoli mleko. Sos musi być płynny. W naczyniu do zapiekania układamy brokuły, zalewamy sosem, posypujemy startym parmezanem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 20 minut.
Makaron z krewetkami
Gotowanie makaronu to czynność, która nie jest w stanie przerosnąć kogokolwiek. A dodatek krewetek i warzyw spowoduje, że zrobimy bardzo eleganckie danie. Potrzebujemy: pół kilograma makaronu (najlepsze jest farfalle, ale równie dobrze pasuje spaghetti)
, pół kilograma obranych średnich krewetek, jedno czerwone chili, dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, pęczek zielonej pietruszki, gęstą słodką śmietanę. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odlewamy i odstawiamy. Czosnek, chili i natkę siekamy drobno. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej przez trzy minuty krewetki i przyprawy. Wrzucamy makaron, dolewamy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy dwie minuty i podajemy od razu.
Halibut z warzywami
Jeśli boimy się przyrządzania ryb, bo wydaje nam się, że jest to trudne i czasochłonne, spróbujmy wykorzystać filety. Halibut to jedna z najbardziej smacznych ryb, a w dodatku zawiera bardzo mało ości. I zamiast ją smażyć – upieczmy w folii. Składniki: kilka filetów z ryby, czerwona papryka, czerwona cebula, dwie łodygi selera naciowego, pęczek koperku, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy każdy kawałek solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, seler i cebulę kroimy na dość drobne kawałki. Na dużych płatach folii aluminiowej układamy rybę, na niej warzywa, posiekany koperek i dodajemy oliwę. Zawijamy folię bardzo dokładnie i pakunki wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Pieczemy pół godziny i podajemy z ugotowanymi wcześniej młodymi ziemniakami.
Risotto z klopsikami
To smaczne włoskie danie tylko z pozoru wygląda na skomplikowane. Na pulpety potrzebne nam będą: mięso mielone, starta na tarce cebula, jajko, pieprz, sól, posiekana bardzo drobno zielona pietruszka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na oleju, obracając, maksymalnie przez 10 minut. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Na czystej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy szklankę ryżu arborio i podsmażamy minutę. Dorzucamy pokrojone w kostkę: cebulę, marchewkę i seler naciowy oraz posiekany czosnek. Po dwóch minutach zalewamy ryż bulionem warzywnym (trzy szklanki) i dorzucamy pulpety. Patelnię przykrywamy i pozostawiamy na małym gazie. Gdy ryż wchłonie płyn, posypujemy wszystko natką i gotowe.