Proste dania, które podbiją serce mamy. Propozycje dla kucharzy amatorów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Zastąpienie mamy w gotowaniu w Dniu Matki może być świetnym prezentem. Co jednak zrobić, jeśli kompletnie nie mamy talentu do gotowania, a w kuchni czujemy się jak w obcym świecie? Warto przełamać swoje obawy i jednak spróbować zrobić coś samodzielnie. Oto kilka naszych propozycji na dziecinnie proste, a jednocześnie smaczne potrawy. Nie tylko na Dzień Matki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Naleśniki ze szpinakiem

Obraz
© 123RF

Naleśniki to danie, które bez problemu zrobi każdy. Podając je z farszem ze szpinaku, wzniesiemy tę potrawę na wyższy poziom. Składnikami ciasta są: pół kilograma mąki, jedno jajko, szczypta soli, łyżeczka cukru, kilka łyżek oliwy z oliwek i mleko. W misce łączymy ze sobą mąkę, sól i cukier, dodajemy jajko, oliwę i dolewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką lub widelcem. Gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy je na pół godziny. W tym czasie robimy farsz: liście szpinaku dokładnie myjemy i wrzucamy do rondla. Lekko solimy i oprószamy tartą gałką muszkatołową. Wstawiamy na gaz. Gdy szpinak zmięknie, dolewamy trochę śmietany, a na koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Odstawiamy do ostygnięcia. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej masłem lub olejem, nakładamy nadzienie, zwijamy je w rulon i podsmażamy na maśle, aż się zrumienią.

/ 6Brokuły zapiekane z beszamelem

Obraz
© 123RF

Nudne, gotowane brokuły mogą być podstawą do przygotowania potrawy, która zasmakuje wszystkim. Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy na dwie minuty do osolonego wrzątku, a następnie od razu przekładamy do miski z lodowatą wodą. Na głębokiej patelni robimy sos beszamelowy, na który potrzebne nam będą: masło, mąka, mleko, sól i biały pieprz. Rozpuszczamy masło, dosypujemy kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, dolewamy powoli mleko. Sos musi być płynny. W naczyniu do zapiekania układamy brokuły, zalewamy sosem, posypujemy startym parmezanem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 20 minut.

/ 6Makaron z krewetkami

Obraz
© 123RF

Gotowanie makaronu to czynność, która nie jest w stanie przerosnąć kogokolwiek. A dodatek krewetek i warzyw spowoduje, że zrobimy bardzo eleganckie danie. Potrzebujemy: pół kilograma makaronu (najlepsze jest farfalle, ale równie dobrze pasuje spaghetti)
, pół kilograma obranych średnich krewetek, jedno czerwone chili, dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, pęczek zielonej pietruszki, gęstą słodką śmietanę. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odlewamy i odstawiamy. Czosnek, chili i natkę siekamy drobno. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej przez trzy minuty krewetki i przyprawy. Wrzucamy makaron, dolewamy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy dwie minuty i podajemy od razu.

/ 6Halibut z warzywami

Obraz
© 123RF

Jeśli boimy się przyrządzania ryb, bo wydaje nam się, że jest to trudne i czasochłonne, spróbujmy wykorzystać filety. Halibut to jedna z najbardziej smacznych ryb, a w dodatku zawiera bardzo mało ości. I zamiast ją smażyć – upieczmy w folii. Składniki: kilka filetów z ryby, czerwona papryka, czerwona cebula, dwie łodygi selera naciowego, pęczek koperku, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy każdy kawałek solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, seler i cebulę kroimy na dość drobne kawałki. Na dużych płatach folii aluminiowej układamy rybę, na niej warzywa, posiekany koperek i dodajemy oliwę. Zawijamy folię bardzo dokładnie i pakunki wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Pieczemy pół godziny i podajemy z ugotowanymi wcześniej młodymi ziemniakami.

/ 6Risotto z klopsikami

Obraz
© 123RF

To smaczne włoskie danie tylko z pozoru wygląda na skomplikowane. Na pulpety potrzebne nam będą: mięso mielone, starta na tarce cebula, jajko, pieprz, sól, posiekana bardzo drobno zielona pietruszka. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na oleju, obracając, maksymalnie przez 10 minut. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Na czystej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy szklankę ryżu arborio i podsmażamy minutę. Dorzucamy pokrojone w kostkę: cebulę, marchewkę i seler naciowy oraz posiekany czosnek. Po dwóch minutach zalewamy ryż bulionem warzywnym (trzy szklanki) i dorzucamy pulpety. Patelnię przykrywamy i pozostawiamy na małym gazie. Gdy ryż wchłonie płyn, posypujemy wszystko natką i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja