Jesz i pamiętasz dłużej!
Cebula
Kolejnym produktem, na który warto zwrócić uwagę jest największy "wyciskacz łez" w każdej kuchni. Naukowcy z Uniwersytetu Hokkaido Tokai w Japonii odkryli, że u osób, które cierpią na związaną najczęściej z wiekiem utratę pamięci, jedzenie lekko podgotowanej cebuli poprawia zdolność przypominania sobie różnych faktów. To zasługa jednego z przeciwutleniaczy w składzie tego warzywa, który łączy się z toksycznymi substancjami odkładającymi się w mózgu i ułatwia ich wypłukiwanie z organizmu.
Ciemna czekolada
To doskonała uczta nie tylko dla zmysłów. Jedzenie tego smakołyku korzystnie wpływa na pracę serca oraz mózgu. Co ważne, korzystne działanie ma również czekolada mleczna (oczywiście spożywana z umiarem). Poprawia pamięć, a także wyostrza zdolność koncentracji.