Produkty spożywcze, które poprawiają pamięć
Problemy z pamięcią dotykają coraz młodsze osoby. Nadmiar obowiązków skutkuje niezliczoną ilością karteczek czy przypomnień w urządzeniach elektronicznych. Jak w naturalny sposób zapobiec krępującym sytuacjom, gdy zapominamy o urodzinach szefa czy rocznicy ślubu? Prostym i smacznym rozwiązaniem będzie włączenie do diety produktów, które wzmocnią i poprawią pracę mózgu - w szczególności procesy związane z pamięcią.
Jesz i pamiętasz dłużej!
Problemy z pamięcią dotykają coraz młodsze osoby. Nadmiar obowiązków skutkuje niezliczoną ilością karteczek czy przypomnień w urządzeniach elektronicznych. Jak w naturalny sposób zapobiec krępującym sytuacjom, gdy zapominamy o urodzinach szefa czy rocznicy ślubu? Prostym i smacznym rozwiązaniem będzie włączenie do diety produktów, które wzmocnią i poprawią pracę mózgu - w szczególności procesy związane z pamięcią.
Owoc ten wykorzystywany jest jako naturalne lekarstwo w przypadku wielu chorób i dolegliwości. Dzięki obecności lecytyny, która opóźnia procesy starzenia i wzmacnia układ nerwowy, to doskonały środek na poprawę pamięci. Warto spożywać je nie tylko surowe, jako dodatek do kanapek czy sałatek, ale zaopatrzyć się w olej z awokado. Dietetycy polecają awokado szczególnie w okresie wzmożonej pracy umysłowej, ponieważ doskonale wzmacnia zdolność koncentracji.
Jesz i pamiętasz dłużej!
Warzywa te warto jeść nie tylko w przypadku niedokrwistości. Ich regularne spożywanie zwiększa przepływ krwi do mózgu. W ten sposób wyostrza się pamięć, poprawia koncentracja, zdolność rozumowania, a także zręczność manualna i podzielność uwagi.
Są doskonałym źródłem wielonienasyconych tłuszczów i kwasów tłuszczowych omega-3, głównie ALA (kwas alfa-linolenowy). Liczne badania wykazały, że spożywanie garści orzechów każdego dnia skutecznie udoskonala funkcję pamięci, koncentracji i zdolności poznawcze. Przekąska ta jest również bogata w witaminę E, która opóźnia procesy starzenia się, w tym dolegliwości związane z psychiką człowieka.
Jesz i pamiętasz dłużej!
Niektórzy uważają, że sama woń tej przyprawy korzystnie wpływa na pamięć. Specjaliści ds. żywienia polecają jednak włączenie jej na stałe w codzienny jadłospis. Niezwykłe właściwości rozmarynu to zasługa kwasu karnozowego, który traktowany jest jak naturalna ochrona dla mózgu. Badania dowiodły, że substancja ta zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera i polepsza procesy pamięciowe naszego umysłu.
Tłuste ryby takie, jak łosoś, pstrąg czy makrela, uważane są za doskonałe dania dla osób, które chcą poprawić wydajność swojego mózgu. Produkty te są bowiem bogate w wysoki poziom DHA, który należy do grypy kwasów omega-3. Naukowo dowiedziono, że odpowiednia ich dawka w organizmie gwarantuje przejrzystość umysłu, a także prawidłowe funkcjonowanie fragmentów mózgu odpowiedzialnego za pamięć.
Jesz i pamiętasz dłużej!
Te owoce są pełne antyoksydantów, które chronią mózg przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami. Ich regularne spożywanie pozwala znacznie poprawić komunikację między neuronami, a tym samym wzmocnić procesy pamięci i uczenia się. Korzystnie wpływają również na wszystkie funkcje poznawcze, w tym podejmowania decyzji, zrozumienia i zdolności arytmetyczne.
Zaledwie garść tych smakołyków może dostarczyć nam sporo witaminy B6, witaminy E oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Podobnie, jak orzechy włoskie, migdały również zwiększają siłę pamięci. Szczególnie poleca się ich konsumpcję wieczorem, aby od rana obserwować u siebie lepsze wyniki pracy.
Jesz i pamiętasz dłużej!
Kolejnym produktem, na który warto zwrócić uwagę jest największy "wyciskacz łez" w każdej kuchni. Naukowcy z Uniwersytetu Hokkaido Tokai w Japonii odkryli, że u osób, które cierpią na związaną najczęściej z wiekiem utratę pamięci, jedzenie lekko podgotowanej cebuli poprawia zdolność przypominania sobie różnych faktów. To zasługa jednego z przeciwutleniaczy w składzie tego warzywa, który łączy się z toksycznymi substancjami odkładającymi się w mózgu i ułatwia ich wypłukiwanie z organizmu.
To doskonała uczta nie tylko dla zmysłów. Jedzenie tego smakołyku korzystnie wpływa na pracę serca oraz mózgu. Co ważne, korzystne działanie ma również czekolada mleczna (oczywiście spożywana z umiarem). Poprawia pamięć, a także wyostrza zdolność koncentracji.
Jesz i pamiętasz dłużej!
Szczególną uwagę należy zwrócić na miód gryczany. Ten rodzaj słodkiego przysmaku jest bogaty w potas, witaminy z grupy B, mangan, fosfor, magnez i liczne przeciwutleniacze. Z kolei fruktoza znajdująca się w jego składzie działa, jak paliwo dla mózgu oraz chroni od zmęczenia psychicznego. Tym samym sprawia, że pamieć funkcjonuje lepiej i dłużej.
Badania wykazały liczne korzyści płynące z konsumpcji tych owoców. Znajdująca się w nich kwercetyna odgrywa kluczową rolę w leczeniu wczesnych objawów choroby Alzheimera. Dla osób, które narzekają na problemy z pamięcią poleca się jabłka czerwone. Mają więcej antocyjanów, które pomagają mózgowi zachować zdrowie i wzmacniają pamięć.
Jesz i pamiętasz dłużej!
To świetna propozycja dla wegetarian i weganów. Produkty te są bowiem doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega, zwanych ALA. Nasiona dyni zawierają także cynk, który również jest skuteczny w kwestii wyostrzania pamięci i wzmocnienia mózgu.
Odpowiednia ilość płynów dostarczana organizmowi to podstawa prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dodatkowo wypłukuje zbędne toksyny, które mogą opóźniać procesy myślowe i decyzyjne. W przypadku odwodnienia od razu zauważyć można problemy z pamięcią oraz koncentracją.
mp/kuchnia.wp.pl