Płatki śniadaniowe
Wydaje ci się, że porcja płatków śniadaniowych z mlekiem to sposób na odżywcze śniadanie? Nic z tych rzeczy. Im bardziej kolorowe i im dziwniejsze w smaku, tym więcej w nich sztucznych barwników, chemii i cukru. Płatki śniadaniowe szybko podnoszą poziom cukru we krwi. W tych najbardziej popularnych może być nawet ponad 20 g węglowodanów w 30-gramowej porcji! Po takim śniadaniu uczucie głodu pojawi się bardzo szybko.
Rozwiązanie: nie kupuj sklepowych płatków śniadaniowych, których skład może przyprawić o ból głowy. Zastąp je naturalnymi płatkami - jaglanymi, owsianymi, gryczanymi, ryżowymi, orkiszowymi, kukurydzianymi. Jeśli to posiłek dla dziecka, które kręci nosem na smak, dodaj do miseczki łyżeczkę miodu, garść posiekanych orzechów, pestek, płatków kokosowych, żurawiny czy owoców.