Białe pieczywo
Z białym pieczywem jest podobnie, jak z białym makaronem. Kromka chleba pszennego ma ponad 60 kcal, niewielką ilość błonnika, za to kilkanaście gramów węglowodanów! Biały chleb czy bułki nie zasycają tak skutecznie, jak produkty pełnoziarniste. Widać to na przykładzie indeksu sytości (SI), w którym odnośnikiem jest porcja białego chleba (która zasyca nas na poziomie 100 proc.). Dla porównania - chleb razowy ma indeks sytości 157 proc. (czyli zasyca nas znacznie skuteczniej), a chleb z ziarnami niewiele mniej, bo 154 proc.
Rozwiązanie: wykreśl pszenne pieczywo ze swojego jadłospisu. Zamień je na pełne ziarno. Pamiętaj, że na śniadanie, oprócz chleba, możesz podać też bardzo zdrową i zasycającą na długo owsiankę czy kaszę jaglaną z bakaliami albo owocami.
href="http://kuchnia.wp.pl/jak-przygotowac-idealne-i-i-ii-sniadanie-6054907298161793a"> Jak przygotować idealne I i II śniadanie?