Produkty, po których chce się jeść jeszcze bardziej
Wilczy głód po jedzeniu
Jest żywność, która zasyca na długo, i taka, po której chce nam się jeść bardziej, bo w krótkim czasie stajemy się głodni. Które produkty lepiej omijać?
Jest żywność, która zasyca na długo, i taka, po której chce nam się jeść bardziej, bo w krótkim czasie stajemy się głodni. Które produkty lepiej omijać?
Słone przekąski
Paluszki, krakersy, orzeszki, chipsy wydają się idealne do chrupania w trakcie imprezy, oglądania telewizji, czytania książki czy pracy przy komputerze. Jednak nie są to wartościowe przekąski, które nas zasycają. Wszystko przez dużą zawartość soli, która wzmacnia łaknienie. Zaleca się, aby dzienne spożycie tego składnika w przypadku dorosłego człowieka nie przekraczało 6 g. Dla dzieci to natomiast 2 g. Tymczasem porcja niektórych 100-gramowych chipsów zawiera ponad 2 g soli (dla porównania: garść chipsów to ok. 15-20 g). Po słonych przekąskach wzmaga się poza tym pragnienie, co możesz odebrać właśnie jako zwiększony apetyt.
Rozwiązanie: zrezygnuj ze sklepowych słonych przekąsek, bo ilość soli często jest w nich przerażająca. Przygotuj domowe przekąski - np. chipsy z warzyw (podaj je w towarzystwie dipu z jogurtu naturalnego i przypraw) czy *domowe paluszki *(grissini).