Herbata
Herbata to przede wszystkim doskonałe źródło antyoksydantów. Lista jej dobroczynnego działania jest dość długa. Między innymi: chroni przed zawałem serca, łagodnie stymuluje krążenie, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka (np. po ciężkostrawnym posiłku) poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych. Szczególnie można polecić ją ze względu na pobudzające działanie, może być alternatywą dla czarnej kawy. Kofeina zawarta w zielonej herbacie działa łagodniej i dłużej na nasz organizm.
Ile? Bezpieczne jest wypicie 4-5 filiżanek herbaty dziennie. Pamiętajmy jednak, że garbniki zaburzają wchłanianie żelaza z pożywienia, więc pijmy ją między posiłkami.