Produkty, które powinniśmy jeść codziennie

Oto osiem produktów, które warto włączyć do codziennego menu. Dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.

Obraz

/ 8Cynamon

Obraz
© archiwum

Od dawna znany jako "energetyzująca" przyprawa. Dzięki obecności substancji zwanej MHCP (polimer metylohydroksychalkonu), która pomaga organizmowi w konwersji cukru, stanowi skuteczną broń w walce z cukrzycą. Działa bakteriobójczo, hamuje wirusy i wspomaga trawienie. Dowiedziono, też że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Ile? Dodaj szczyptę do porannej owsianki, kawy, ciasteczek owsianych lub gorącej czekolady. Cynamon dobrze komponuje się z pikantnymi potrawami z drobiu. W trakcie choroby dodaj odrobinę do ciepłej herbaty, a szybciej staniesz na nogi.

/ 8Jogurt

Obraz
© archiwum

Jogurt świetnie działa na nasz organizm. Oczywiście ten naturalny, a nie pełen sztucznych substancji jogurt o smaku owocowym. Zawiera żywe kultury bakterii hamujące rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach i ułatwiające przyswajanie zawartych w napojach mlecznych składników odżywczych (wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B). Zawiera substancje o właściwościach antybakteryjnych, które hamują wzrost i aktywność bakterii gnilnych, wykazują właściwości antynowotworowe i antymutagenne.

Ile? Zjedz ok. 3/4 szklanki (175 ml). Możesz dodać do niego ulubione owoce, musli lub podać jako deser np. z miodem.

/ 8Herbata

Obraz
© archiwum

Herbata to przede wszystkim doskonałe źródło antyoksydantów. Lista jej dobroczynnego działania jest dość długa. Między innymi: chroni przed zawałem serca, łagodnie stymuluje krążenie, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka (np. po ciężkostrawnym posiłku) poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych. Szczególnie można polecić ją ze względu na pobudzające działanie, może być alternatywą dla czarnej kawy. Kofeina zawarta w zielonej herbacie działa łagodniej i dłużej na nasz organizm.

Ile? Bezpieczne jest wypicie 4-5 filiżanek herbaty dziennie. Pamiętajmy jednak, że garbniki zaburzają wchłanianie żelaza z pożywienia, więc pijmy ją między posiłkami.

/ 8Siemię lniane

Obraz
© archiwum

Niepozorne, lniane ziarenka pełne są skarbów, z których naprawdę warto skorzystać. Największym spośród nich są kwasy omega. Poza tym siemię lniane zawiera też znaczącą ilość witaminy E, a także błonnik oraz, co bardzo ważne, substancje śluzowe, które skrywają się w otoczce jego nasienia. Śluz ten doskonale wpływa na pracę przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego. Len pełen jest fitoestrogenów, które nasz organizm przetwarza na eterodiol i enterolakton, które działają na nasz organizm tak samo jak żeńskie hormony płciowe - estrogeny.

Ile? Dodaj 1-2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego do codziennego menu.

/ 8Brokuły

Obraz
© archiwum

Brokuły oprócz żelaza i potasu są także bogate w fosfor, wapń, chrom. Zawierają też związek siarkowy - sulforatan oraz chlorki i związki indolowe, które zapobiegają tworzeniu się polipów jelitowych i nowotworów. Znajdujący się w brokule kwas pentotenowy wzmacnia centralny system nerwowy, pomaga w przyswajaniu witamin B2 i B12 oraz tworzeniu czerwonych ciałek krwi, działa korzystnie w regeneracji uszkodzonych tkanek i leczeniu chorób skóry, jest niezbędny dla normalnego wzrostu. Brokuły zawierają również kwas foliowy, niezbędny np. dla kobiet w ciąży.

Ile? Wystarczy pół szklanki brokułów dziennie. Najlepiej ugotuj je na parze, by nie straciły cennych składników.

/ 8Płatki owsiane

Obraz
© archiwum

Płatki owsiane to węglowodany złożone, które są wolno trawione i powodują, że glukoza uwalnia się do krwioobiegu stopniowo. Dzięki temu organizm kontroluje wydzielanie insuliny, a przez to nie magazynuje kalorii. Błonnik zawarty w płatkach owsianych dodatkowo powoduje wzrost uczucia sytości, zniwelowanie dolegliwości układu pokarmowego np. zaparć. Beta-glukany zawarte w płatkach owsianych przy dłuższym spożywaniu wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu. Płatki owsiane są również źródłem antyoksydantów, a więc chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i pozwalają dłużej zachować zdrowie i młodość.

Ile? Wystarczy 50 g dziennie. Najlepiej, gdy będą to najzdrowsze tzw. górskie płatki owsiane. Unikaj błyskawicznych, do których dodano już cukier.

/ 8Jagody

Obraz
© archiwum

Na te owoce musimy jeszcze trochę zaczekać. A warto, bo zawierają dużo antocyjanów - doskonałych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Dodatkowo zabezpieczają przed utlenianiem złego cholesterolu LDL. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu. Przyspieszają regenerację rodopsyny, barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku i przy niskim natężeniu światła. Poza tym zwierają witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz cenne minerały - potas fosfor i wapń.

Ile? W sezonie jedz pół szklanki ciemnych owoców. Im ciemniejsze, tym lepsze - mają wówczas więcej antocyjanów.

/ 8Czosnek

Obraz
© archiwum

Kiedy badano dietę stulatków, okazało się, że bardzo często pojawiał się w niej czosnek. Trudno się dziwić, kiedyś traktowano je jako jeden z najlepszych środków bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Zresztą to zostało już dawno potwierdzone. Czosnek zapobiega chorobom wirusowym, grzybicznym i bakteryjnym. Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i trójglicerydów w osoczu, a także zmniejsza odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Pomocny jest też w chorobach układu oddechowego, zwłaszcza przy objawach przeziębienia. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomoże, gdy nękają nas zaburzenia przewodu pokarmowego: biegunki, wzdęcia, przewlekłe nieżyty żołądka i jelit.

Ile? Jeden ząbek wystarczy - najlepiej świeży. Smażenie czosnku powoduje, że traci on część swych niezwykłych właściwości.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny