Matcha - zdrowie w proszku
Dosłownie! Sproszkowana zielona herbata jest źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych - w jednej filiżance herbaty matcha jest ich aż dziesięciokrotnie więcej niż w zwykłej zielonej herbacie. Pijąc ją, przyjmujemy nie tylko wyciąg z zielonej herbaty, ale także całe sproszkowane liście - to dlatego jest taka zdrowa. Jest nieocenionym źródłem antyoksydantów. Już jedna filiżanka herbaty matcha posiada 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata.
Zawartość kofeiny w kawie i zielonej herbacie matcha jest porównywalna, z tym że japońska herbata zawiera zdrowszą kofeinę - L-teaninę. Dzięki niej dostarcza naszemu organizmowi energię stopniowo, dlatego pijąc ją, nie musimy obawiać się nagłego spadku siły. Jednak, aby uzyskać taki efekt, należy parzyć herbatę od 2 do 3 minut, gdyż jeżeli przedłużysz ten czas, uzyskasz zupełnie odwrotny skutek. Po 5–7 minutach parzenia sproszkowana matcha (i każda inna zielona herbata) wykazuje właściwości odprężające, uspakajające, zmniejszające stres i stabilizujące nastrój - tak działa ta sama L-teanina, która przy krótszym czasie parzenia pobudza nas do działania. Jak parzyć sproszkowaną zielona herbatę? Do miseczki wsyp jedną płaską łyżeczkę matcha i zalej 150–200 ml wody, której temperatura waha się między 70 a 80 stopni. Teraz przy pomocy małej trzepaczki lub spieniacza do mleka szybkimi ruchami ubijaj, aż cały proszek rozpuści się, a na powierzchni herbaty powstanie pianka.