Herbatka górska
Jeśli myślisz, że to wszystkim dobrze znana góralska herbata z prądem, to niestety musimy wyprowadzić cię z błędu. Herbatką górską nazywany napar z gojnika. Skąd taka nazwa? Podobno w starożytnych czasach pomagał leczyć rany, które żołnierze odnieśli na polu walki, a dziś Grecy piją napar z gojnika po posiłku, ponieważ wspomaga trawie. Dodatkowo zawiera spore ilości flawonoidów, tanin i przeciwutleniaczy, żelaza, cynku i potasu. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowy, to jeszcze pięknie wygląda zarówno przed, jak i po zaparzeniu. Najlepiej kupić go w formie długich pędów z zasuszonymi kwiatami.
Jak parzyć gojnik? Najlepiej jeśli 2-3 gałązki zalejesz wodą, kiedy zawrze, zminimalizuj ogień i gotuj odwar przez 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj go pokrywką i poczekaj chwilkę, a następnie ciesz się smakiem pysznej herbatki górskiej. Odwar z gojnika ma przyjemny smak – nie jest cierpki i gorzki, jak w przypadku niektórych ziół. Spróbuj i sprawdź sam – na pewno posmakuje ci już po pierwszym łyku.