Poznaj wielką moc ziół

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 6Czy wiesz jak je parzyć?

Obraz
© Fotolia

Zioła leczą. Tego faktu nikt podważyć nie może. Ale aby odczuć dobroczynną moc ziół, trzeba wiedzieć, jak je parzyć i pić. Nie wystarczy zalać listków wrzątkiem – to o wiele bardziej skomplikowana procedura, ale łatwo się jej nauczyć.

Dawniej, w tradycyjnej medycynie ludowej, parzenie niektórych ziół musiało odbywać się w odpowiednich warunkach i z zachowaniem należytych procedur. Mianowicie, napary przygotowywano podczas określonej fazy księżyca, a czynności tej towarzyszyły odpowiednie zaklęcia. Obecnie trudno sobie wyobrazić, by ktoś podczas zaparzania listków czystka czy pokrzywy wypowiadał magiczne formuły, ale nawet do dziś takie praktyki stosują tzw. szeptuchy z Podlasia.

/ 6Robisz to źle

Obraz
© Shutterstock.com

Sposób w jaki przygotowujemy herbatki ziołowe ma ogromny wpływ nie tylko na ich smak, ale także skuteczność. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że źle parzy zioła i herbatki.

Wiadomo, że każde ziółko rządzi się swoimi prawami – każde wymaga innej temperatury i czasu parzenia, a także momentu picia. Ogólna zasada jest taka, że delikatne części rośliny: płatki, drobne nasiona i liście zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzy pod przykryciem 10-15 minut. Tak postępujemy m.in. z melisą, czystkiem, rumiankiem, szałwią i lawendą. Natomiast z łodyg, kłączy, korzeni, kory, dość dużych nasion i owoców przygotowuje się odwary. Zioła zalej zimną lub gorącą wodą i gotuj przez 5-10 minut pod przykryciem, aż staną się miękkie. Dzięki odwarom wydobędziesz z roślin garbniki i inne substancje czynne, które prozdrowotnie wpłyną na twoje zdrowie.

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Zaparzone zioła, a także herbaty najlepiej wypić zaraz po przyrządzeniu – im szybciej to zrobimy, tym więcej korzyści osiągniemy. Napar, który stoi przez jakiś czas na stole, z każdą godziną traci swoje dobroczynne właściwości i walory smakowe.

Także to, w czym parzymy zioła ma znaczenie. Najlepiej jeśli zrobisz to w szklanym, porcelanowym lub wykonanym ze stali nierdzewnej naczyniu i przykryjesz je na czas parzenia. Warto wiedzieć, że gotowe mieszanki ziół w saszetkach, które możemy kupić w sklepach, nie zawierają zbyt wielu substancji czynnych i nawet nie mogą się równać np. z tymi w liściastej formie.

/ 6Herbatka górska

Jeśli myślisz, że to wszystkim dobrze znana góralska herbata z prądem, to niestety musimy wyprowadzić cię z błędu. Herbatką górską nazywany napar z gojnika. Skąd taka nazwa? Podobno w starożytnych czasach pomagał leczyć rany, które żołnierze odnieśli na polu walki, a dziś Grecy piją napar z gojnika po posiłku, ponieważ wspomaga trawie. Dodatkowo zawiera spore ilości flawonoidów, tanin i przeciwutleniaczy, żelaza, cynku i potasu. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowy, to jeszcze pięknie wygląda zarówno przed, jak i po zaparzeniu. Najlepiej kupić go w formie długich pędów z zasuszonymi kwiatami.

Jak parzyć gojnik? Najlepiej jeśli 2-3 gałązki zalejesz wodą, kiedy zawrze, zminimalizuj ogień i gotuj odwar przez 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj go pokrywką i poczekaj chwilkę, a następnie ciesz się smakiem pysznej herbatki górskiej. Odwar z gojnika ma przyjemny smak – nie jest cierpki i gorzki, jak w przypadku niektórych ziół. Spróbuj i sprawdź sam – na pewno posmakuje ci już po pierwszym łyku.

/ 6Matcha - zdrowie w proszku

Obraz
© 123RF.COM

Dosłownie! Sproszkowana zielona herbata jest źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych - w jednej filiżance herbaty matcha jest ich aż dziesięciokrotnie więcej niż w zwykłej zielonej herbacie. Pijąc ją, przyjmujemy nie tylko wyciąg z zielonej herbaty, ale także całe sproszkowane liście - to dlatego jest taka zdrowa. Jest nieocenionym źródłem antyoksydantów. Już jedna filiżanka herbaty matcha posiada 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata.

Zawartość kofeiny w kawie i zielonej herbacie matcha jest porównywalna, z tym że japońska herbata zawiera zdrowszą kofeinę - L-teaninę. Dzięki niej dostarcza naszemu organizmowi energię stopniowo, dlatego pijąc ją, nie musimy obawiać się nagłego spadku siły. Jednak, aby uzyskać taki efekt, należy parzyć herbatę od 2 do 3 minut, gdyż jeżeli przedłużysz ten czas, uzyskasz zupełnie odwrotny skutek. Po 5–7 minutach parzenia sproszkowana matcha (i każda inna zielona herbata) wykazuje właściwości odprężające, uspakajające, zmniejszające stres i stabilizujące nastrój - tak działa ta sama L-teanina, która przy krótszym czasie parzenia pobudza nas do działania. Jak parzyć sproszkowaną zielona herbatę? Do miseczki wsyp jedną płaską łyżeczkę matcha i zalej 150–200 ml wody, której temperatura waha się między 70 a 80 stopni. Teraz przy pomocy małej trzepaczki lub spieniacza do mleka szybkimi ruchami ubijaj, aż cały proszek rozpuści się, a na powierzchni herbaty powstanie pianka.

/ 6Herbatka z bratka

Bratek to dobrze każdemu znana roślina ozdobna, która zbawiennie wpływa na zdrowie. Świeże kwiaty można dodać do sałatki lub wykwintnej zupy, ale przede wszystkim warto pić napar z liści i kwiatów fiołka trójbarwnego, bo tak brzmi jego fachowa nazwa. Pomoże on na wiele dolegliwości. Dzięki regularnemu piciu naparu z bratka możesz zapomnieć o dolegliwościach reumatycznych i problemach z drogami moczowymi. Napar można stosować także zewnętrznie – dzięki niemu pozbędziesz się zmian trądzikowych, przyspieszysz gojenie się podrażnień i ran skóry, a także oczu.

Jak zrobić herbatkę z bratka? Wystarczy, że dwie łyżki suszu zalejesz dwoma szklankami letniej wody, a następnie doprowadzisz do wrzenia, zmniejszysz ogień i po pięciu minutach przecedzisz, a następnie wypijesz lub zrobisz okład.

Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia