Jak rozpoznać dobry owoc?
Smak mięsistych pestek granatu błyskawicznie zmienia charakter potraw. Można dodawać je koktajli, jogurtu z płatkami, są również oryginalnym dodatkiem do sosów. Wyśmienicie komponują się z serami, dojrzewającymi wędlinami, drobiem. Granat warto dodawać do sałatek, zwłaszcza ze szpinakiem i jarmużem.
- Witamina C zawarta w ziarenkach granatu poprawia przyswajanie żelaza, które znajduje się w ich liściach - mówi Ewa Ceborska- Scheiterbauer, dietetyczka z poradni Food and Diet.
Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie dobry, dojrzały owoc. Poznamy go po dźwięku. Wystarczy lekko nacisnąć palcami skórkę, by usłyszeć przyjemne "skrzypienie" mięsistych pestek. Jeśli nic nie słyszmy, to znak że owoc nie dojrzał w pełni i nie będzie tak bardzo soczysty. Lepiej wybierać granaty o ładnej, jednolitej skórce bez plam i uszkodzeń. Przed zjedzeniem owoce zawsze dokładnie myjemy ciepłą wodą, by pozbyć się środków chemicznych, którymi prawdopodobnie spryskano je przed transportem.