Pavlova z owocami granatu i kremem mascarpone
- BEZA
- 5 białek z jajek (L)
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- KREM
- 250 g śmietanki UHT 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 granat
- mięta do dekoracji
Ubijamy białka jajek. Kiedy zaczną być sztywne, dodajemy po łyżce cukru pudru (gotowa masa powinna być na koniec błyszcząca i sztywna). Na sam koniec wlewamy łyżeczkę soku z cytryny (lub zamieniamy łyżeczką octu winnego).
Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 18-20 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni na góra-dół. Bezę pieczemy tak przez 15 minut a potem zniżamy temperaturę do 110 stopni i suszymy ją przez 2,5-3 godziny (najlepiej 3 godziny).
Na sztywno ubijamy śmietanę a mascarpone mieszamy z brązowym cukrem. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Masę tę wykładamy na bezie i ozdabiamy miętą oraz granatem. Wstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze