Powody, dla których warto jeść granaty

Zyskuje w Polsce coraz większa popularność i nic w tym dziwnego. Granat, nazywany przez dietetyków owocem życia, to prawdziwy eliksir młodości i witaminowa bomba. W dodatku o tej porze roku w Izraelu czy Turcji trwa na nie sezon. Warto je jeść, bo właśnie teraz najtańsze, najbardziej dojrzałe i soczyste.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Granat, naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości

Obraz
© Shutterstock.com

Zyskuje w Polsce coraz większa popularność i nic w tym dziwnego. Granat, nazywany przez dietetyków owocem życia, to prawdziwy eliksir młodości i witaminowa bomba. W dodatku o tej porze roku w Izraelu czy Turcji trwa na nie sezon. Warto je jeść, bo właśnie teraz są najtańsze, najbardziej dojrzałe i soczyste. Znane ludzkości od ponad 7 tysięcy lat granaty od lat były stosowane w medycynie ludowej jako naturalne lekarstwo. Według legend, każdy granat zawiera 613 ziarenek, które symbolizują żydowskie przykazania. Każde z nich to prawdziwy skarb dla naszego organizmu. Wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie i łagodzą objawy menopauzy.

/ 8Jak rozpoznać dobry owoc?

Obraz
© Shutterstock.com

Smak mięsistych pestek granatu błyskawicznie zmienia charakter potraw. Można dodawać je koktajli, jogurtu z płatkami, są również oryginalnym dodatkiem do sosów. Wyśmienicie komponują się z serami, dojrzewającymi wędlinami, drobiem. Granat warto dodawać do sałatek, zwłaszcza ze szpinakiem i jarmużem.
- Witamina C zawarta w ziarenkach granatu poprawia przyswajanie żelaza, które znajduje się w ich liściach - mówi Ewa Ceborska- Scheiterbauer, dietetyczka z poradni Food and Diet.

Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie dobry, dojrzały owoc. Poznamy go po dźwięku. Wystarczy lekko nacisnąć palcami skórkę, by usłyszeć przyjemne "skrzypienie" mięsistych pestek. Jeśli nic nie słyszmy, to znak że owoc nie dojrzał w pełni i nie będzie tak bardzo soczysty. Lepiej wybierać granaty o ładnej, jednolitej skórce bez plam i uszkodzeń. Przed zjedzeniem owoce zawsze dokładnie myjemy ciepłą wodą, by pozbyć się środków chemicznych, którymi prawdopodobnie spryskano je przed transportem.

/ 8Dba o serce

Obraz
© Shutterstock.com

Związki zawarte w tych owocach są wyjątkowo przyjazne naszemu sercu. Poprawiają przepływ krwi, wzmacniają naczynia i są doskonałe w walce z miażdżycą. Jedzenie granatów powinno wejść w nawyk osób ze zbyt wysokim ciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Te owoce skutecznie je obniżają.

/ 8Chroni nas przed rakiem

Obraz
© 123RF.COM

Granat powinien znaleźć się w jadłospisie osób, które mało się ruszają, dużo pracują, źle jedzą albo palą. To oni są bardziej narażeni na działanie wolnych rodników. - Owoce z czerwoną skórką to prawdziwa skarbnica polifenoli, czyli silnych przeciwutleniaczy, chroniących nas przed rakiem - dodaje Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyczka. Granaty mają ich nawet więcej niż zielona herbata i czerwone wino. Największą moc ma sok z granatów. Ostatnie badania naukowe donoszą, że skoncentrowany sok, zawierający przefermentowane polifenole z granatów ma nawet 50 razy lepsze działanie przeciwutleniającą niż inne, najsilniejsze znane do tej pory antyutleniacze.

/ 8Łagodzi objawy menopauzy

Obraz
© Shutterstock.com

Po granaty powinny sięgać szczególnie kobiety w okresie przekwitania. Fitohormony pochodzenia roślinnego, które znajdują się w czerwonych ziarenkach, pomagają na uderzenia gorąca, poprawiają nastrój i regulują gospodarkę hormonalną. Sok z granatów jest przyjacielem każdej kobiety, bo łagodzi objawy PMS.

/ 8Odmładza i poprawia wygląd skóry

Obraz
© 123RF.COM

Zamiast stosować suplementy diety, lepiej sięgnąć po owoce granatu. Są źródłem wielu witamin, m.in. A, C, E i B oraz substancji mineralnych, np. żelaza, potasu, jodu i krzemu. Dzięki nim możemy cieszyć się gładką i jędrną skórą, mocniejszymi włosami i paznokciami. Polifenole zawarte w granatach nie tylko dbają o młody wygląd, ale tez przyspieszają gojenie drobnych ran i likwidują trądzik i stany zapalne skóry.

/ 8Gwarantuje dobry nastrój

Obraz
© Shutterstock.com

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej Małgorzaty w Edynburgu donoszą, że regularne picie czerwonego soku z granatów znacznie zmniejsza napięcie i redukuje stres. Granat jest więc idealnym ratunkiem na spadek nastroju. Poprawia koncentrację i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu.

/ 8Działa jak afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

Od wieków był używany w kuchni jako naturalny afrodyzjak. Naukowcy przekonują, że regularne jedzenie granatów przez panów, zwiększa poziom testosteronu nawet o 24 proc. oraz znacznie zmniejsza ryzyko raka prostaty. W dodatku, zdaniem specjalistów, sok z granatów pomaga na zaburzenia erekcji i zwiększa popęd seksualny wśród obu płci.

Marta Rowicka/ WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał