Leczo
Węgierskie leczo to wspaniałe danie, kojarzące się z zapachami i smakami późnego lata i wczesnej jesieni. Jak większość jednogarnkowych dań znakomicie smakuje po odgrzaniu.
Składniki: trzy duże żółte papryki, dwie zielone papryki, trzy czerwone papryki, jedna papryka ostra, kilka pomidorów, kiełbasa, dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku, tymianek suszony, liść laurowy, pieprz, sól, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: papryki kroimy w paski, wyrzucając nasiona. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie wkładamy do zimnej wody i usuwamy skórę. Cebule kroimy w plastry, podobnie jak czosnek. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i tymianek, i lekko podsmażamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki, wrzucamy pomidory, paprykę, mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Doprawiamy do smaku i gotujemy 40 minut.