Potrawy, które smakują doskonale po odgrzaniu
Obiad na kilka dni
Najbardziej chyba znanym daniem, które możemy odgrzewać niemal w nieskończoność jest polski bigos. Wersja tradycyjna, oryginalna, jest bardzo pracochłonna w przygotowaniu, ale potem pozostaje nam tylko zaglądanie co jakiś czas do garnka.
Składniki: kapusta kiszona, kapusta biała, cebula, czosnek, suszone śliwki, mięso z pieczeni lub usmażone kawałki łopatki, schabu i karkówki, kiełbasa wędzona, boczek wędzony i przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jałowiec, sól.
Przygotowanie: kapusty kiszonej w żadnym wypadku nie przelewamy wodą. Wrzucamy ją do garnka, dodajemy posiekaną białą kapustę, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy wędliny i mięso, mieszamy i dusimy kolejną godzinę. Cebulę siekamy, szklimy na smalcu i dodajemy do bigosu, podobnie jak posiekane śliwki. Wszystko gotujemy na małym gazie kilka godzin, co jakiś czas mieszając.