Potrawy, które smakują doskonale po odgrzaniu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Obiad na kilka dni

Obraz
© Shutterstock.com

Nie zawsze mamy czas, by przygotowywać posiłki na bieżąco. To okazja do zrobienia dań, które bez problemu możemy odgrzać następnego dnia, a one nie tylko nie stracą smaku, a wręcz mogą go zyskać. Wiele takich dań znajdziemy w tradycyjnej kuchni polskiej i udowadniamy, że na bigosie te możliwości się nie kończą.

Najbardziej chyba znanym daniem, które możemy odgrzewać niemal w nieskończoność jest polski bigos. Wersja tradycyjna, oryginalna, jest bardzo pracochłonna w przygotowaniu, ale potem pozostaje nam tylko zaglądanie co jakiś czas do garnka.

Składniki: kapusta kiszona, kapusta biała, cebula, czosnek, suszone śliwki, mięso z pieczeni lub usmażone kawałki łopatki, schabu i karkówki, kiełbasa wędzona, boczek wędzony i przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jałowiec, sól.
Przygotowanie: kapusty kiszonej w żadnym wypadku nie przelewamy wodą. Wrzucamy ją do garnka, dodajemy posiekaną białą kapustę, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy wędliny i mięso, mieszamy i dusimy kolejną godzinę. Cebulę siekamy, szklimy na smalcu i dodajemy do bigosu, podobnie jak posiekane śliwki. Wszystko gotujemy na małym gazie kilka godzin, co jakiś czas mieszając.

/ 5Wołowina bourguignonne

Obraz
© Shutterstock.com

Wołowina po burgundzku to danie charakterystyczne dla kuchni francuskiej. Produkty, które wykorzystuje się do przygotowania tego dania są jednak dostępne wszędzie. Potrawka ta jest znakomita po odgrzaniu.

Składniki: pokrojona w dużą kostkę wołowina (około kilograma), dwie duże marchewki, pół kilograma małych pieczarek, boczek wędzony pokrojony w kostkę, liść laurowy, suszony tymianek, małe cebulki, dobre wino czerwone, bulion warzywny.
Przygotowanie: pokrojony w kostkę boczek smażymy w dużym rondlu, dodajemy mięso i przyprawy, smażymy mieszając. Dodajemy pieczarki, zalewamy bulionem i winem (tak, by mięso było lekko przykryte). Dusimy na małym gazie godzinę. Gdy mięso stanie się prawie miękkie, dodajemy marchewkę i cebulki. Ewentualnie doprawiamy i dusimy jeszcze kilkanaście minut.

/ 5Gołąbki z kaszą gryczaną

Obraz
© Fotolia

Tradycyjne polskie gołąbki to potrawa, której zawsze przygotowujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść w ciągu jednego dnia. Ale odgrzewane smakują równie dobrze, o ile nie lepiej. Zazwyczaj gołąbki nadziewane są mięsem i ryżem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spróbować wersji z soczewicą i kaszą gryczaną.

Składniki: główka kapusty, dwie szklanki kaszy gryczanej, szklanka soczewicy, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, łyżeczka garam masali, pieprz, sól. Do sosu: pomidory krojone w puszce, mała cebula, sól i pieprz.
Przygotowanie: z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją, aż będzie w miarę miękka. Odcedzamy i studzimy. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Do małego garnka wrzucamy soczewicę, posiekany imbir, czosnek i przyprawy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy soczewicę do kaszy i mieszamy. Nadziewamy masą liście kapusty i układamy je w dużym garnku z grubym dnem. Cebulę szklimy na oliwie i wrzucamy do garnka z gołąbkami. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez około godzinę.

/ 5Fasolka po bretońsku

Obraz
© Fotolia

To polskie danie niewiele ma wspólnego z Bretanią. Jest ono jednak od lat popularne także dzięki temu, że dobrze smakuje następnego dnia, i jeszcze następnego. Wystarczy trzymać je w lodówce. Przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki: dwie szklanki dużej, białej fasoli, przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów bez skóry, kiełbasa wędzona, boczek wędzony, ząbek czosnku, posiekana cebula, majeranek, sól i pieprz.
Przygotowanie: fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę, zalewamy ją ponownie i gotujemy pół godziny. Na patelni smażymy pokrojony w dość duże kawałki boczek, dorzucamy cebulę i kiełbasę. To wszystko dodajemy następnie do fasoli. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy, aż fasola będzie miękka, podajemy z pieczywem.

/ 5Leczo

Obraz
© Fotolia

Węgierskie leczo to wspaniałe danie, kojarzące się z zapachami i smakami późnego lata i wczesnej jesieni. Jak większość jednogarnkowych dań znakomicie smakuje po odgrzaniu.

Składniki: trzy duże żółte papryki, dwie zielone papryki, trzy czerwone papryki, jedna papryka ostra, kilka pomidorów, kiełbasa, dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku, tymianek suszony, liść laurowy, pieprz, sól, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: papryki kroimy w paski, wyrzucając nasiona. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie wkładamy do zimnej wody i usuwamy skórę. Cebule kroimy w plastry, podobnie jak czosnek. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i tymianek, i lekko podsmażamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki, wrzucamy pomidory, paprykę, mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Doprawiamy do smaku i gotujemy 40 minut.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia