Potrawy, które smakują doskonale po odgrzaniu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Obiad na kilka dni

Obraz
© Shutterstock.com

Nie zawsze mamy czas, by przygotowywać posiłki na bieżąco. To okazja do zrobienia dań, które bez problemu możemy odgrzać następnego dnia, a one nie tylko nie stracą smaku, a wręcz mogą go zyskać. Wiele takich dań znajdziemy w tradycyjnej kuchni polskiej i udowadniamy, że na bigosie te możliwości się nie kończą.

Najbardziej chyba znanym daniem, które możemy odgrzewać niemal w nieskończoność jest polski bigos. Wersja tradycyjna, oryginalna, jest bardzo pracochłonna w przygotowaniu, ale potem pozostaje nam tylko zaglądanie co jakiś czas do garnka.

Składniki: kapusta kiszona, kapusta biała, cebula, czosnek, suszone śliwki, mięso z pieczeni lub usmażone kawałki łopatki, schabu i karkówki, kiełbasa wędzona, boczek wędzony i przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jałowiec, sól.
Przygotowanie: kapusty kiszonej w żadnym wypadku nie przelewamy wodą. Wrzucamy ją do garnka, dodajemy posiekaną białą kapustę, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy wędliny i mięso, mieszamy i dusimy kolejną godzinę. Cebulę siekamy, szklimy na smalcu i dodajemy do bigosu, podobnie jak posiekane śliwki. Wszystko gotujemy na małym gazie kilka godzin, co jakiś czas mieszając.

/ 5Wołowina bourguignonne

Obraz
© Shutterstock.com

Wołowina po burgundzku to danie charakterystyczne dla kuchni francuskiej. Produkty, które wykorzystuje się do przygotowania tego dania są jednak dostępne wszędzie. Potrawka ta jest znakomita po odgrzaniu.

Składniki: pokrojona w dużą kostkę wołowina (około kilograma), dwie duże marchewki, pół kilograma małych pieczarek, boczek wędzony pokrojony w kostkę, liść laurowy, suszony tymianek, małe cebulki, dobre wino czerwone, bulion warzywny.
Przygotowanie: pokrojony w kostkę boczek smażymy w dużym rondlu, dodajemy mięso i przyprawy, smażymy mieszając. Dodajemy pieczarki, zalewamy bulionem i winem (tak, by mięso było lekko przykryte). Dusimy na małym gazie godzinę. Gdy mięso stanie się prawie miękkie, dodajemy marchewkę i cebulki. Ewentualnie doprawiamy i dusimy jeszcze kilkanaście minut.

/ 5Gołąbki z kaszą gryczaną

Obraz
© Fotolia

Tradycyjne polskie gołąbki to potrawa, której zawsze przygotowujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść w ciągu jednego dnia. Ale odgrzewane smakują równie dobrze, o ile nie lepiej. Zazwyczaj gołąbki nadziewane są mięsem i ryżem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spróbować wersji z soczewicą i kaszą gryczaną.

Składniki: główka kapusty, dwie szklanki kaszy gryczanej, szklanka soczewicy, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, łyżeczka garam masali, pieprz, sól. Do sosu: pomidory krojone w puszce, mała cebula, sól i pieprz.
Przygotowanie: z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją, aż będzie w miarę miękka. Odcedzamy i studzimy. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Do małego garnka wrzucamy soczewicę, posiekany imbir, czosnek i przyprawy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy soczewicę do kaszy i mieszamy. Nadziewamy masą liście kapusty i układamy je w dużym garnku z grubym dnem. Cebulę szklimy na oliwie i wrzucamy do garnka z gołąbkami. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez około godzinę.

/ 5Fasolka po bretońsku

Obraz
© Fotolia

To polskie danie niewiele ma wspólnego z Bretanią. Jest ono jednak od lat popularne także dzięki temu, że dobrze smakuje następnego dnia, i jeszcze następnego. Wystarczy trzymać je w lodówce. Przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki: dwie szklanki dużej, białej fasoli, przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów bez skóry, kiełbasa wędzona, boczek wędzony, ząbek czosnku, posiekana cebula, majeranek, sól i pieprz.
Przygotowanie: fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę, zalewamy ją ponownie i gotujemy pół godziny. Na patelni smażymy pokrojony w dość duże kawałki boczek, dorzucamy cebulę i kiełbasę. To wszystko dodajemy następnie do fasoli. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy, aż fasola będzie miękka, podajemy z pieczywem.

/ 5Leczo

Obraz
© Fotolia

Węgierskie leczo to wspaniałe danie, kojarzące się z zapachami i smakami późnego lata i wczesnej jesieni. Jak większość jednogarnkowych dań znakomicie smakuje po odgrzaniu.

Składniki: trzy duże żółte papryki, dwie zielone papryki, trzy czerwone papryki, jedna papryka ostra, kilka pomidorów, kiełbasa, dwie duże cebule, dwa ząbki czosnku, tymianek suszony, liść laurowy, pieprz, sól, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: papryki kroimy w paski, wyrzucając nasiona. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie wkładamy do zimnej wody i usuwamy skórę. Cebule kroimy w plastry, podobnie jak czosnek. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i tymianek, i lekko podsmażamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki, wrzucamy pomidory, paprykę, mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Doprawiamy do smaku i gotujemy 40 minut.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny