Fasolka po bretońsku
To polskie danie niewiele ma wspólnego z Bretanią. Jest ono jednak od lat popularne także dzięki temu, że dobrze smakuje następnego dnia, i jeszcze następnego. Wystarczy trzymać je w lodówce. Przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki: dwie szklanki dużej, białej fasoli, przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów bez skóry, kiełbasa wędzona, boczek wędzony, ząbek czosnku, posiekana cebula, majeranek, sól i pieprz.
Przygotowanie: fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę, zalewamy ją ponownie i gotujemy pół godziny. Na patelni smażymy pokrojony w dość duże kawałki boczek, dorzucamy cebulę i kiełbasę. To wszystko dodajemy następnie do fasoli. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy, aż fasola będzie miękka, podajemy z pieczywem.