Gołąbki z kaszą gryczaną
Tradycyjne polskie gołąbki to potrawa, której zawsze przygotowujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść w ciągu jednego dnia. Ale odgrzewane smakują równie dobrze, o ile nie lepiej. Zazwyczaj gołąbki nadziewane są mięsem i ryżem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spróbować wersji z soczewicą i kaszą gryczaną.
Składniki: główka kapusty, dwie szklanki kaszy gryczanej, szklanka soczewicy, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, łyżeczka garam masali, pieprz, sól. Do sosu: pomidory krojone w puszce, mała cebula, sól i pieprz.
Przygotowanie: z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją, aż będzie w miarę miękka. Odcedzamy i studzimy. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Do małego garnka wrzucamy soczewicę, posiekany imbir, czosnek i przyprawy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy soczewicę do kaszy i mieszamy. Nadziewamy masą liście kapusty i układamy je w dużym garnku z grubym dnem. Cebulę szklimy na oliwie i wrzucamy do garnka z gołąbkami. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez około godzinę.