Wołowina bourguignonne
Wołowina po burgundzku to danie charakterystyczne dla kuchni francuskiej. Produkty, które wykorzystuje się do przygotowania tego dania są jednak dostępne wszędzie. Potrawka ta jest znakomita po odgrzaniu.
Składniki: pokrojona w dużą kostkę wołowina (około kilograma), dwie duże marchewki, pół kilograma małych pieczarek, boczek wędzony pokrojony w kostkę, liść laurowy, suszony tymianek, małe cebulki, dobre wino czerwone, bulion warzywny.
Przygotowanie: pokrojony w kostkę boczek smażymy w dużym rondlu, dodajemy mięso i przyprawy, smażymy mieszając. Dodajemy pieczarki, zalewamy bulionem i winem (tak, by mięso było lekko przykryte). Dusimy na małym gazie godzinę. Gdy mięso stanie się prawie miękkie, dodajemy marchewkę i cebulki. Ewentualnie doprawiamy i dusimy jeszcze kilkanaście minut.