Zapiekanka z klopsikami
Mięso mielone dobrej jakości to podstawa naszego dania. Wykorzystamy w nim również drobny makaron, najlepsze będą muszelki. Potrzebujemy: pół kilograma mięsa mielonego, cebulę, łyżeczkę musztardy, bułkę tartą, jajko, szklankę makaronu, dwie szklanki bulionu z warzyw, pora, pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, olej do smażenia. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony. Pora dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dokładamy makaron i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut.