Idealne na jesień
Dania jednogarnkowe charakteryzują się szybkością i prostotą. Bez problemu przygotujemy je wieczorem i zabierzemy na następny dzień do pracy, ale także świetnie sprawdzą się, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Przy tym są smaczne i zdrowe, a po ich przyrządzeniu mamy zdecydowanie mniej zmywania. Oto kilka naszych propozycji na szybkie dania jednogarnkowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Bigos ze schabem
Szybki bigos będzie smakował każdemu. Nie gotujemy go tak długo, jak tradycyjnego, polskiego bigosu, a smakuje on równie dobrze. Składniki: smalec, kiełbasa, cebula, czosnek, schab w plastrach, biała kapusta, kiszona kapusta, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, ocet, mąka pszenna, miód, sól i pieprz. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę tniemy w kostkę, czosnek w plasterki. W rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy schab, podsmażamy i zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Wrzucamy z powrotem schab i posiekaną białą kapustę, kapustę kiszoną i przyprawy. Mieszamy i dusimy godzinę. Na koniec zagęszczamy bigos mąką i zakwaszamy łyżką octu.
Gulasz warzywny
Tradycyjny gulasz wołowy to prawdziwy klasyk. Wymaga jednak trochę czasu. Znacznie szybciej przygotujemy pyszny, a do tego bardzo zdrowy, gulasz warzywny. Do jego zrobienia potrzebujemy: cebulę, czosnek, kawałek imbiru, świeże chili, dwa duże bataty, puszkę krojonych pomidorów, puszkę ciecierzycy, kalafiora, liście szpinaku, bulion warzywny, mleczko kokosowe, olej, sól i pieprz. W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy na nim posiekaną cebulę, czosnek, imbir i chili. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę warzywa i podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy przyprawy i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Kurczak z makaronem
Makaron idealnie pasuje do potraw zapiekanych, więc sprawdzi się także w naszej potrawie jednogarnkowej. Składniki: pierś z kurczaka, kilogram pieczarek, trzy papryki, dwie szklanki makaronu penne, cebula, puszka pomidorów, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawami i pozostawiamy na 30 minut. Następnie smażymy na oleju. Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Smażymy na maśle lub oleju i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kurczaka. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki, w tym makaron, zalewamy wszystko wodą i gotujemy, aż makaron będzie miękki.
Zapiekanka z klopsikami
Mięso mielone dobrej jakości to podstawa naszego dania. Wykorzystamy w nim również drobny makaron, najlepsze będą muszelki. Potrzebujemy: pół kilograma mięsa mielonego, cebulę, łyżeczkę musztardy, bułkę tartą, jajko, szklankę makaronu, dwie szklanki bulionu z warzyw, pora, pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, olej do smażenia. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony. Pora dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dokładamy makaron i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut.
Ryż z kurczakiem
Zamiast makaronu, w jednogarnkowych zapiekankach możemy wykorzystać ryż. Oto nasza propozycja. Potrzebne nam będą: cztery udka z kurczaka, dwie marchewki, cebula, trochę pieczarek, czosnek, szklanka ryżu, sól, pieprz, tymianek, olej. Udka posypujemy przyprawami i smażymy na oleju. Marchew, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do garnka z kurczakiem dokładamy warzywa, wlewamy wodę, dodajemy pieczarki, ryż i przyprawy. Dusimy, aż ryż wchłonie wodę. Smacznie, szybko i bez góry naczyń do zmywania!