Potrawy jednogarnkowe. Sycący obiad i mało zmywania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Idealne na jesień

Obraz
© 123RF

Dania jednogarnkowe charakteryzują się szybkością i prostotą. Bez problemu przygotujemy je wieczorem i zabierzemy na następny dzień do pracy, ale także świetnie sprawdzą się, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Przy tym są smaczne i zdrowe, a po ich przyrządzeniu mamy zdecydowanie mniej zmywania. Oto kilka naszych propozycji na szybkie dania jednogarnkowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Bigos ze schabem

Obraz
© 123RF

Szybki bigos będzie smakował każdemu. Nie gotujemy go tak długo, jak tradycyjnego, polskiego bigosu, a smakuje on równie dobrze. Składniki: smalec, kiełbasa, cebula, czosnek, schab w plastrach, biała kapusta, kiszona kapusta, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, ocet, mąka pszenna, miód, sól i pieprz. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę tniemy w kostkę, czosnek w plasterki. W rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy schab, podsmażamy i zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Wrzucamy z powrotem schab i posiekaną białą kapustę, kapustę kiszoną i przyprawy. Mieszamy i dusimy godzinę. Na koniec zagęszczamy bigos mąką i zakwaszamy łyżką octu.

/ 6Gulasz warzywny

Obraz
© 123RF

Tradycyjny gulasz wołowy to prawdziwy klasyk. Wymaga jednak trochę czasu. Znacznie szybciej przygotujemy pyszny, a do tego bardzo zdrowy, gulasz warzywny. Do jego zrobienia potrzebujemy: cebulę, czosnek, kawałek imbiru, świeże chili, dwa duże bataty, puszkę krojonych pomidorów, puszkę ciecierzycy, kalafiora, liście szpinaku, bulion warzywny, mleczko kokosowe, olej, sól i pieprz. W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy na nim posiekaną cebulę, czosnek, imbir i chili. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę warzywa i podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy przyprawy i dusimy, aż warzywa będą miękkie.

/ 6Kurczak z makaronem

Obraz
© 123RF

Makaron idealnie pasuje do potraw zapiekanych, więc sprawdzi się także w naszej potrawie jednogarnkowej. Składniki: pierś z kurczaka, kilogram pieczarek, trzy papryki, dwie szklanki makaronu penne, cebula, puszka pomidorów, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawami i pozostawiamy na 30 minut. Następnie smażymy na oleju. Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Smażymy na maśle lub oleju i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do kurczaka. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki, w tym makaron, zalewamy wszystko wodą i gotujemy, aż makaron będzie miękki.

/ 6Zapiekanka z klopsikami

Obraz
© iStock.com

Mięso mielone dobrej jakości to podstawa naszego dania. Wykorzystamy w nim również drobny makaron, najlepsze będą muszelki. Potrzebujemy: pół kilograma mięsa mielonego, cebulę, łyżeczkę musztardy, bułkę tartą, jajko, szklankę makaronu, dwie szklanki bulionu z warzyw, pora, pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra, olej do smażenia. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, musztardę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy Z powstałej masy mięsnej formujemy małe klopsiki. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony. Pora dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dokładamy makaron i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut.

/ 6Ryż z kurczakiem

Obraz
© iStock.com

Zamiast makaronu, w jednogarnkowych zapiekankach możemy wykorzystać ryż. Oto nasza propozycja. Potrzebne nam będą: cztery udka z kurczaka, dwie marchewki, cebula, trochę pieczarek, czosnek, szklanka ryżu, sól, pieprz, tymianek, olej. Udka posypujemy przyprawami i smażymy na oleju. Marchew, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do garnka z kurczakiem dokładamy warzywa, wlewamy wodę, dodajemy pieczarki, ryż i przyprawy. Dusimy, aż ryż wchłonie wodę. Smacznie, szybko i bez góry naczyń do zmywania!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce