Bigos ze schabem
Szybki bigos będzie smakował każdemu. Nie gotujemy go tak długo, jak tradycyjnego, polskiego bigosu, a smakuje on równie dobrze. Składniki: smalec, kiełbasa, cebula, czosnek, schab w plastrach, biała kapusta, kiszona kapusta, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, ocet, mąka pszenna, miód, sól i pieprz. Schab kroimy w paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę tniemy w kostkę, czosnek w plasterki. W rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy schab, podsmażamy i zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Wrzucamy z powrotem schab i posiekaną białą kapustę, kapustę kiszoną i przyprawy. Mieszamy i dusimy godzinę. Na koniec zagęszczamy bigos mąką i zakwaszamy łyżką octu.