Minitarty z pora z serem pleśniowym
*Składniki: *200g mąki, kostka zimnego masła, 2 łyżki lodowatej wody, 2 duże pory pory, 1 duża cukinia, 300 ml kwaśnej śmietany, 1 jajko, 100 g sera z niebieska pleśnią, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła do smaku
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy masło i wodę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy zwarte ciasto. Przekładamy je do kilku małych foremek do tart wysmarowanych tłuszczem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Z porów odcinamy zielone liście i mrozimy (przydadzą się do zup). Białą część warzyw kroimy w krążki. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i jeszcze chwilę smażymy. W misce mieszamy śmietanę z jajkami i przyprawami. Dodajemy starty ser pleśniowy. Ciasto zapiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy. Na podpieczony spód przekładamy przesmażonego pora z cukinią. Następnie wylewamy masę serowo-jajeczną. Wkładamy ponownie do pieca na około 30 minut.