Trwa ładowanie...
d2y36dw
17-11-2014 10:37

Zupa z ciecierzycy, porów i parmezanu

Przepis
5.0
(21 głosów)
Oceń:
d2y36dw
Składniki
  • 20 dag ciecierzycy
    • 5 dużych porów
    • 150 ml oliwy
    • 30 g tartego parmezanu
    • szczypta suszonej bazylii
    • sól i pieprz do smaku
Przepis

Jeżeli mamy suszoną ciecierzycę, namaczamy ją w wodzie przez noc. Ciecierzycy w puszce nie moczymy, tylko odcedzamy ją z zalewy i płuczemy w zimnej wodzie. Pory dokładnie myjemy i kroimy w półplastry. Do dużego rondla wlewamy oliwę i na niej podsmażamy pory, aż się skarmelizują (pory po mocnym podsmażeniu stają się słodkawe). Zalewamy je około 1,5 l wody i gotujemy 50 minut. Przygotowaną wcześniej ciecierzycę dodajemy do gotujących się porów i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz parmezan. Podając zupę, możemy posypać ją płatkami parmezanu.

Natalia napisała o niej:

Wykombinowałam tę zupę i jestem z niej zadowolona, więc dzielę się z wami przepisem. W ogóle lubię bardzo zupy. Uważam, że zwłaszcza w ciemnej i zimnej porze roku zawsze musi być zupa – jeśli nie na obiad, to na kolację. Jakaś posilna i rozgrzewająca, po całym dniu, kiedy wszyscy są zmęczeni i trochę zmarznięci. Taka zupa nie tylko odżywia ciało, lecz także – moim zdaniem – poprawia nastrój!

Przepis poleca "Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii"

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y36dw
d2y36dw
d2y36dw
Więcej tematów
d2y36dw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj