Wege burgery
Składniki: 3 szklanki ugotowanej czerwonej fasolki, 1 szklanka startej surowej marchewki, 1 szklanka startych surowych buraków, 1 duża cebula (drobno pokrojona) 5-6 ząbków czosnku (wyciśnięte), kilka łyżek mąki razowej, kilka łyżeczek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 8 pełnoziarnistych bułek, rukola, pomidor, dowolne kiełki, ogórki kiszone, musztarda, cebulka smażona.
Przygotowanie: namoczoną przez noc fasolkę ugotować aż będzie miękka. Następnie zblendować ją z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Do masy dodać marchewkę, buraki, cebule, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i formować kotlety kotlety, które należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopnia C, przez ok. 40 minut (w połowie pieczenia przewrócić burgery na drugą stronę). Upieczone włożyć w przecięte bułki wraz z dodatkami.